Turizem 8.11.2021 14:20

Tudi nova štirisedežnica na vrh Vitranca preizkušnja za divjega petelina

Kranjska Gora/Ljubljana, 8. novembra - Potem ko RTC Žičnice Kranjska Gora niso uspele zadostiti pogojem Zavoda RS za varstvo narave za gradnjo gondole na vrh Vitranca, so se sedaj lotile gradnje štirisedežnice. Ta bo na rastišče divjega petelina imela manjši vpliv, vendar pa bo povečan turistični razvoj na Vitrancu za divjega petelina vseeno velika preizkušnja, opozarjajo na zavodu.

Kranjska Gora.
RTC Žičnice Kranjska Gora.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili z Zavoda RS za varstvo narave, ima na grebenu, ki vodi proti Vitrancu in naprej proti Ciprniku, divji petelin rastišče in zimovališče, zato je treba v času od začetka decembra do začetka julija na tem grebenu zagotavljati mir.

Divji petelin je ena od najbolj ogroženih gozdnih ptic v Sloveniji. Zanj je značilno, da samci svatujejo oziroma pojejo na mestih, imenovanih rastišča, ki so stalna. Na rastišču si samice izberejo samca, nato v bližini odložijo jajca in v prvih tednih vzrejajo mladiče - kebčke.

Priprave na svatovanje se začnejo v začetku marca, v začetku julija pa so kebčki dovolj veliki, da že zmorejo večje razdalje in niso več vezani samo na okolico rastišča. Tako je od 1. marca do 1. julija za divjega petelina najbolj občutljivo obdobje.

Vznemirjanje na rastišču v tem času za petelina predstavlja veliko motnjo. Petelin že ob najmanjši motnji preneha peti, samice lahko zapustijo gnezdo, kebčki pa se zaradi stalnega stresa in obrambnega skrivanja ne morejo dovolj nahraniti in poginejo.

Za odrasle in mlade peteline, ki preživijo poletje in jesen, ko se večinoma hranijo z jagodičjem, velik preizkus predstavlja tudi zima. Pozimi se divji petelini hranijo le z iglicami, ki so zelo malo hranljive, zato zelo varčujejo z energijo. Pogosto se pustijo zamesti s snegom, ki jih varuje pred mrazom, in v zavetju snega počakajo na lepše vreme.

Gibanje pozimi divji petelini omejijo na minimum. Vsako vznemirjenje v zimskem času jim zelo poveča porabo energije in če je takšnih dogodkov preveč, pomladi ne dočakajo. Najbolj občutljiv čas je od začetka decembra do konca februarja, navajajo na zavodu.

Zato opozarjajo, da bosta oživitev smučišča in povečan turistični razvoj na Vitrancu za divjega petelina ter uporabnike in upravljavce tega prostora velika preizkušnja. "Za petelina vsekakor preizkušnja preživetja," izpostavljajo.

RTC Žičnice Kranjska Gora so si dlje časa prizadevale, da bi za vožnjo na vrh Vitranca zgradile gondolo, vendar niso uspele zadostiti omilitvenim pogojem, ki jih je za zagotovitev ohranitve divjega petelina na tem območju postavil zavod.

Omilitveni ukrepi, ki bi zagotavljali mir na rastišču in zimovališču divjega petelina, so predvidevali omejitve pri načinu in času gradnje, zavarovanje grebena kot strogega naravnega rezervata, preprečitev dostopa obiskovalcev na območje med Vitrancem in Ciprnikom, omejitve obratovanja, omejevanje svetlobnega onesnaževanja ter še nekatere druge ukrepe.

Ker investitor v projektni dokumentaciji ni uspel zagotoviti izvedbe teh ukrepov, zavod ni izdal pozitivnega strokovnega mnenja. Investitor pa se je letos odločil, da na mestu že več let nedelujoče enosedežnice namesto gondole postavi štirisedežnico, ki ima po oceni na rastišče divjega petelina manjši vpliv in za katero je gradbeno dovoljenje pridobil že pred leti.