Expo 2020 6.11.2021 8:08

Ljubljana s predstavitvijo na Expu v Dubaju

Ljubljana, 6. novembra - Na svetovni razstavi Expo v Dubaju se bo dvakrat predstavila tudi Ljubljana. Danes se končuje njena samostojna predstavitev kot prestolnica Slovenije s ključno temo urbana regeneracija in mobilnost, januarja pa bo še del predstavitve Osrednje Slovenije. Trenutna razstava bo sicer na ogled do konca meseca.

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Expo v Dubaju.
Slovenski paviljon.
Foto: Aleš Osvald/STA
Arhiv STA

Na zdajšnji predstavitvi so še posebej izpostavljeni voda z nevro pitnikom, arhitekturna zapuščina Jožeta Plečnika in športni turizem, s poudarkom na kolesarjenju, kar še posebej navdušuje tamkajšnje obiskovalce, so sporočili s Turizma Ljubljana.

Aktivnosti so pri ljubljanski občini in Turizmu Ljubljana zastavili tako, da v Dubaju pokažejo Ljubljano v vsej njeni lepoti s poudarkom na odnosu do narave. "Skozi zgodbo zato želijo svetu pokazati, kakšne naravne danosti imamo v Ljubljani ter da živimo z mislijo ohranjanja naravnega okolja in dvigovanja kakovosti bivanja," so zapisali pri Turizmu Ljubljana.

Ljubljana svoje ključne cilje že vrsto let gradi na temeljnih smernicah trajnostnega razvoja, kar je predstavljeno tudi v Dubaju. Skozi zgodbo o kolesarjenju skušajo ponazoriti trajnostne oblike mobilnosti. Obiskovalcem je tako na ogled replika najstarejšega lesenega kolesa na svetu in virtualna izkušnja kolesarjenja, ki je obiskovalcem še posebej zanimiva, saj si skozi posebno doživetje ogledajo zeleno Ljubljano.

Januarja pa bodo na ogled postavili tudi različne generacije koles, s čimer želijo prikazati ohranjanje kulturne dediščine ter prepoznavanje in spodbujanje visokega inovacijskega in tehnološkega potenciala.

Kulturno dediščino Ljubljane ponazarjajo tudi dela Jožeta Plečnika, čigar 150. obletnica rojstva bo jaanuarja 2022. Njegova dela lahko obiskovalci občudujejo virtualno preko VR očal, ob delih v obliki stiliziranih 3D modelov pa se prikažejo tudi ime objekta, leto nastanka in namembnost.

V slovenskem paviljonu je na ogled in preizkus tudi nevro pitnik, s katerim na inovativen način sporočajo, da je Ljubljana zelena destinacija, kjer je možno iz 46 pitnikov na različnih lokacijah brezplačno piti kakovostno in tehnološko neobdelano vodo, Slovenija pa edina država na svetu, ki je pravico do pitne vode zapisala v svojo ustavo. Obiskovalci paviljona si kozarec vode natočijo kar s pomočjo misli in koncentracije.

V slovenskem paviljonu se sicer odvijajo poslovna druženja, gastronomska doživetja, predstavitve slovenskih inovacij in Slovenije. Slovenski paviljon bo tako pol leta dom slovenskih podjetij, ustanov in posameznikov, ki želijo svetu pokazati prebojne rešitve za najrazličnejše izzive trajnosti, so še sporočili iz Turizma Ljubljana.