Turizem 4.11.2021 12:45

V Ljubljano znova prihaja Evropski simpozij hrane

Ljubljana, 4. novembra - Ljubljana bo od sobote do ponedeljka gostila Evropski simpozij hrane oz. European Food Summit, ki je prvič potekal leta 2019. V treh dneh se bodo zvrstili številni dogodki, na katerih bodo govorci z vsega sveta s svojimi zgodbami spodbujali k naprednemu razmišljanju in delovanju za boljšo in trajnostno prihodnost.

Ljubljana.
European Food Summit.
Photo: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V okviru dogodka, ki ga organizira Jezeršek gostinstvo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana, njegov kurator pa je Andrea Petrini, eno najpomembnejših imen visoke kulinarike, se bo v soboto odvil Gourmet Ljubljana Crawl, ki bo združil kulturo, arhitekturo in kulinariko. Osem kuharskih mojstrov združenja mladih gostincev JRE bo ob posameznih znamenitostih v Ljubljani nudilo svoje jedi v kombinaciji z izbrano vinsko spremljavo slovenskih vinarjev, so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedali organizatorji.

V nedeljo bodo kulinarični izleti za gostujoče novinarje, ki bodo spoznavali zgodbe posameznikov, ki premikajo meje v kulinariki. Dogodka se bo po besedah vodje sektorja za raziskave, razvoj, inovacije in evropske projekte na STO Barbare Zmrzlikar udeležilo 24 tujih novinarjev iz 14 držav, večinoma evropskih, česar so v teh težkih časih zelo veseli. Zvečer bo sledil dogodek Ljubljana Soul Chefs, kjer se bodo v treh ljubljanskih restavracijah predstavili kuharski dvojci.

Osrednji del simpozija bo v ponedeljek, ko se bodo dopoldne na Ljubljanskem gradu zvrstili številni svetovno znani kuharski mojstri ter publicisti in aktivisti za ohranitev lokalne samooskrbe, enakopravnost med spoloma in humane delovne pogoje. Pozdravni govor bosta imela slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek in direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Ponedeljkovo dogajanje se bo sklenilo z doživljajsko večerjo, za katero bodo moči združilo vseh osem slovenskih Michelinovih zvezdic.

Direktor Jezeršek gostinstva Martin Jezeršek je na novinarski konferenci dejal, da si želi, da bi vsi prisotni z dogodka odšli z zavedanjem, da lahko nekatere stvari začnejo delati drugače, bolje. "Tu bodo prisotna pomembna imena in mediji, in če začne vsak samo na eno stvar gledati drugače in vpliva še na nekaj ljudi, potem lahko nekaj spremenimo," je dejal. Dodal je, da je po Evropi ogromno kulinaričnih dogodkov, a da je manjkalo nekaj, kar bi povezalo Evropo, čemur je ta simpozij namenjen.

V Turizmu Ljubljana so veseli, da se letošnji Evropski simpozij hrane sovpada ravno s festivalom November Gourmet Ljubljana.

Slovenska kuharska mojstrica Ana Roš pa je dejala, da se v času krize pokažejo, kje so razpoke v naših sistemih. "Kuharji smo pokazali, da smo srčni in da razumemo tako lokalno kot sezonsko," je povedala. Ob tem je opozorila, da Združeni narodi že opozarjajo, da prihaja nova kriza, vsesplošna lakota, do katere bo prišlo v 10 do 15 letih. "Jesti uravnoteženo in tako, kot so jedli naši predniki 100 let nazaj - tisto, kar telo potrebuje, kar narava da, in nikoli se ne pretirava," pa odgovor na omenjeno krizo vidi Roševa.