Turizem 3.11.2021 16:00

Nova pohodniška pot bo na Ptuju povezala turistično ponudbo Mestnega Vrha

Ptuj, 3. novembra - Na dodatna aktivna doživetja na Ptuju odslej vabi nova pohodniška pot na Mestni Vrh. Kot so danes sporočili iz tamkajšnjega zavoda za turizem, je idilična pot speljana med vinogradi in sadovnjaki in ponuja izjemen razgled na najstarejše slovensko mesto. Hkrati je na tej poti tudi več postankov za razvajanje z lokalnimi vini.

Sprehod po poti ponuja tudi nekatere znane mestne znamenitosti, kot so rimski kamp, železniški park in vinogradniški muzej ter drugi ostanki bogate ptujske kulturne dediščine. Da bi še dodatno povezali turistično ponudbo starega mestnega jedra in ptujskega vinorodnega zaledja, je ob izrisu poti in postavitvi usmerjevalnih tabel zavod za turizem izdal tudi turistični zemljevid pohodniške poti.

Kot je povedala vodja projekta Monika Klinc, je bil Mestni Vrh med domačini že pred desetletji zelo priljubljena točka, ideja o kulinaričnem pohodu pa je nastala že v času lanskega martinovanja, a so jim epidemiološki ukrepi preprečili izvedbo dogodka. Če bodo razmere dopuščale, bodo premierni potep po vinogradih Mestnega Vrha izvedli v nedeljo, ko bodo svoja vrata za obiskovalce ponudniki odprli med 10. in 18. uro.

"Zaradi turistične privlačnosti, ki ga ima vinorodna kulisa Ptuja, smo se odločili, da razvijemo pohodniško pot, povežemo obstoječo turistično ponudbo in s tem vzpodbudimo ponudnike, da postanejo dostopnejši tudi za individualne obiskovalce," je še dodala Klinčeva.

Potenciala, ki ga zaradi dolge vinogradniške tradicije, lepe vinorodne krajine in neposredne bližine mesta ima omenjeno območje, se dobro zavedajo tudi vinogradniki, ki delujejo na tem območju. Letos so po besedah direktorja Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj in predsednika Društva vinogradnikov in sadjarjev v osrednjih Slovenskih goricah Andreja Reberniška za obiskovalce zato odprli vinogradniški muzej Stara Preša in ponudbo obogatili z lokalnimi vini in kulinariko.

Inštruktor za poti in avtor trase Uroš Vidovič se je pri izrisu nove pohodniške poti naslonil na obstoječi Slovenjegoriško planinsko pot in Ptujsko kulturno pot, ki sta med ljudmi že dobro znani. Krožna pot, po kateri se je mogoče podati iz šestih izhodišč, je označena z markacijami, na ključnih križiščih pa še z dodatnimi usmerjevalnimi tablami. Kot je povedal, gre za lahko, 16 kilometrov dolgo pot, ki je idealna za raziskovanje ptujskega podeželja.

Za vzdrževanje poti bo skrbelo ptujsko planinsko društvo, ki je pred desetimi leti poskrbelo tudi za označitev Slovenjegoriške planinske poti. Po besedah predsednika Mirana Ritonje je pohodništvo odličen način, kako obiskovalcem približati bogato naravno in kulturno dediščino, pestro kulinariko in vrhunska vina ter zlasti prijaznost in odprtost človeka.