Expo 2020 23.10.2021 10:00

Dogajanje na Expu danes v znamenju EU

Dubaj, 23. oktobra - Na svetovni razstavi Expo 2020 Dubaj se bo danes odvil niz dogodkov, na katerih se predstavlja Evropska unija. Dogodke bodo gostili paviljoni držav članic, pri čemer bo Slovenija kot predsedujoča država Svetu EU še posebej izpostavljena. V Dubaju se mudi tudi podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Združeni arabski emirati, Dubaj. Expo v Dubaju. Foto: Aleš Osvald/STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Expo v Dubaju.
Foto: Aleš Osvald/STA

EU bo na Expu z nizom dogodkov proslavila idejo o edinstveni skupnosti držav. EU želi s svojim dnevom predstaviti evropsko enotnost, raznolikost in solidarnost. Ob bolj tradicionalnih diplomatskih aktivnostih bo poseben poudarek na evropski kulturni diplomaciji, ki ne bo izražala le evropske pestrosti in skladnosti, pač pa bo izpostavila tudi evropske politike in pomen multilateralizma ter globalnih partnerstev.

Program se je danes začel v slovenskem paviljonu z zajtrkom s slovenskimi jedmi z nagovorom generalnega komisarja Slovenije za Expo Matica Volka in državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simona Zajca.

Zajtrka se je udeležil tudi Schinas, ki je sprejel posebno darilo Slovenije, skulpturo iz lectovega testa, ki simbolizira povezanost držav članic, so sporočili iz javne agencije Spirit Slovenija.

Zgodaj popoldne pa bo pritlični del slovenskega paviljona odet v vonj in okus slovenskih medenjakov. Mojstri lectarske obrti iz družinskega podjetja Perger bodo obiskovalcem približali umetnost okraševanja lectarskih izdelkov, ki so ena od slovenskih posebnosti. Obiskovalci bodo lahko slovenske medenjake tudi okusili ali jih, okrašene z logotipom I Feel Slovenia, tudi odnesli s seboj.

Niz dogodkov na paviljonih držav članic EU bo sklenil gala koncert, na katerem bodo sodelovali ustvarjalci iz različnih držav. Slovenijo bo zastopala glasbenica Tinkara Kovač. V okviru slovesnosti, posvečenih EU, bo kot edina glasbenica nastopila tudi na trgu Al Wasl, osrednjemu prizorišču letošnjega Expa, kjer bo nastopila ob dvigu evropske zastave. Tinkara Kovač bo sicer v nedeljo nastopila tudi na samostojne koncertu v slovenskem paviljonu.

Med drugim pa se bo danes odvil tudi poslovni forum, osredotočen na sodelovanje med podjetji in institucijami iz EU in članic Sveta za sodelovanje v Zalivu.

Na dan, ko so oči javnosti na Expu uprte v EU, na slovenskem paviljonu gostuje tudi mesto Maribor, ki začenja niz celovitih predstavitev slovenskih regij v Dubaju. Na paviljonu se bo Maribor predstavljal do torka, dan kasneje bo svojo predstavitev začela Ljubljana.