#družba 23.10.2021 9:30

Slovenija prvič na tekmovanju European Cybersecurity Challenge

Ljubljana, 23. oktobra - Slovenska ekipa se je prvič udeležila tekmovanja mladih talentov v kibernetski varnosti European Cybersecurity Challenge, ki je letos potekalo v Pragi na Češkem. Ekipa je na koncu zasedla 15. mesto, so nedavno sporočili iz Urada Vlade RS za informacijsko varnost.

Tekmovanja, ki je potekalo od 28. septembra do 1. oktobra 2021, so se udeležile ekipe iz 19 držav. Posamezno ekipo je sestavljalo 10 tekmovalcev, od katerih je bilo načeloma polovica starih od 14 do 20 let, polovico pa starih od 21 do 25 let. Slovensko ekipo je sestavljalo eno dekle in devet fantov, ki so bili izbrani na nacionalnem izboru na dogodku Cybernight junija 2021 v Ljubljani.

Vse ekipe so se pomerile v reševanju izzivov z različnih področij kibernetske varnosti. Vzporedno s tekmovanjem je potekala tudi konferenca o umetni inteligenci v kibernetski varnosti, na kateri je kapitan slovenske ekipe Gašper Zupanič predstavil esej na to temo.

Zadnji dan je bil dopoldan namenjen tekmovanju v geocachingu, popoldan pa podelitvi priznanj. Letošnji zmagovalci so bili Nemci, druga je bila ekipa Poljske, tretja pa ekipa Italije. Slovenska ekipa je dobila priznanje za esej o umetni inteligenci v kibernetski varnosti in za uspešno udeležbo na geocachingu.