15.10.2021 16:36

Projekt Talentjourney za zagotovitev znanj v proizvodnem sektorju

Nova Gorica, 15. oktobra - S sklepno konferenco se je danes v Novi Gorici zaključil mednarodni projekt Talentjourney, ki ga sofinancira program Evropske unije Erasmus+. Partnerji iz Italije, Nemčije, Finske, Estonije in Slovenije si z njim prizadevajo odpraviti razlike v ponudbi in povpraševanju po znanjih v proizvodnem sektorju s prihodom industrije 4.0.

Talentjourney, ki se je začel novembra 2019, je vodil Šolski center Nova Gorica. Vodja projekta Adrijana Hodak je za STA povedala, da si želijo njegovega nadaljevanja, zato so že poslali prijavo in pričakujejo odločitev na evropski ravni, saj je sofinanciran z evropskimi sredstvi.

Cilj projekta je zmanjšati vrzel v znanju v proizvodnem sektorju na področju povezljivih naprav/CDS (IoT Internet of Things/Internet stvari v pametni proizvodnji) in osredotoča se na uporabniško usmerjene, uporabniku prijazne in okolju prijazne rešitve.

"Projekt Talentjourney bo vzpostavil podlago za ustvarjanje popolnoma nove izobraževalne paradigme in okolja, odprtega in inovativnega prostora, povezovanja in skupnega ekosistema, kjer bo vsak lahko odkril svoje potenciale, jih razvil do odličnosti znanja in strokovnosti ter osebnega zadovoljstva. Zato namerava povezati različne zainteresirane strani in strokovnjake na lokalni, regionalni, nacionalni in mednarodni ravni," je povedala Hodakova.

Projekt se sicer se ne osredotoča samo na nova znanja in veščine, temveč tudi na nove pristope in drugačen način poučevanja, ki bo omogočil individualizirano usposabljanje.

V tem letu so začeli graditi tudi platformo, ki bo zagotovila bazo podatkov o pametnih proizvodnih strokovnjakih, delodajalci bodo v njej dobili vpogled v nabor usposobljenega osebja, mladi pa bodo dobili dostop do informacij o lokalnih in mednarodnih delovnih mestih v industriji.

Projektni partnerji bodo ustanovili tudi fizične demo laboratorije - miniaturne pametne tovarne, ki se bodo med seboj dopolnjevale. "Tako bodo dijaki in drugi zainteresirani lahko videli, kako stvari na tem področju delujejo v praksi. Zato si želimo projekt nadaljevati in ga še nadgraditi," je še povedala Hodakova.