Podjetja 13.10.2021 20:08

V Tehnološkem parku Ljubljana odprli Park gazel

Ljubljana, 13. oktobra - V Tehnološkem parku Ljubljana so danes odprli Park gazel, prvi park v Sloveniji, namenjen podjetnosti. V njem so klopi s spominskimi ploščami dosedanjih dobitnikov nagrade zlata gazela za najboljše hitro rastoče podjetje v Sloveniji.

Slavnostni dogodek so Dnevnik, Tehnološki park Ljubljana in Mestna občina Ljubljana sklenili z odkritjem digitalnega obeležja. Na njem se bodo prikazovala aktualna sporočila o poteku projekta v tekočem letu in kratka zgodovina z navedbami in opisom dosedanjih prejemnikov priznanja zlata gazela.

V temelj obeležja so vgradili časovno kapsulo, v kateri so za prihodnje generacije shranili sporočila podjetij in podpornikov, ki so zaznamovali projekt Gazela v njegovih dosedanjih 20 letih, so sporočili iz Dnevnika, ki izvaja vsakoletni izbor najboljših hitro rastočih podjetij Gazela.

Odgovorni urednik časnika Dnevnik Miran Lesjak je poudaril, da je projekt v minulih dveh desetletjih postal blagovna znamka slovenske podjetniške kulture. "Danes o podjetništvu in podjetnosti ni mogoče razmišljati, ne da bi se vsaj dotaknili podjetij, ki so hitra, dinamična, inovativna in družbeno odgovorna," je dejal.

Direktor Tehnološkega parka Ljubljana Jernej Pintar je izpostavil, da so gazele prvaki in gladiatorji, ki na globalni ravni borijo bitke s 100-krat večjimi od sebe in zmagujejo. "Ta park postavljamo kot prvi park, namenjen podjetnosti v Sloveniji. To je ogromna kulturna sprememba," je ocenil.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je dejal, da zanj velja premisa, da v vsakem podjetju zmaga socialni kapital. "Ta je na prvem mestu. Vse ostalo je posledica dobrih odnosov, znanja in volje po zmagi. Ko uspeš prepričati sodelavce, da želijo zmagati, si zmagal tudi sam," je povedal.

V 19 letih izbora je najvišje priznanje zlata gazela prejelo 18 slovenskih podjetij, eno od njih ga je prejelo dvakrat. Po bilančnih podatkih za leto 2019 so v povprečju dosegla 99.260 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, medtem ko v slovenskem gospodarstvu ta dosega 46.500 evrov na zaposlenega.