Turizem 14.10.2021 8:05

Ljubljanski grad v preteklih mesecih z boljšim obiskom kot lansko poletje

Ljubljana, 14. oktobra - Ljubljanski grad je v letošnji glavni turistični sezoni obiskalo 72 odstotkov več gostov kot lani. Od junija do konca septembra so jih s pomočjo števcev prehodov našteli 290.313, so sporočili iz javnega zavoda. Med tujimi so prevladovali obiskovalci iz Nemčije, Italije, Nizozemske, Francije, Madžarske in Poljske.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljanski grad je bil letos zaprt 25 dni, najprej v januarju in pozneje v aprilu, so pojasnili na javnem zavodu in dodali, da so se obiskovalci postopoma začeli vračati šele maja.

Od junija do konca septembra so zabeležili 72 odstotkov več obiskovalcev kot v enakem lanskem obdobju, spremenilo pa se je tudi razmerje med domačim in tujimi gosti - letos je bilo 66 odstotkov tujih, lani 57 odstotkov. V primerjavi s predkoronsko sezono leta 2019 pa je bilo obiskovalcev 57 odstotkov manj.

Kot so še zapisali v zavodu Ljubljanski grad, je bil leta 2019 odstotek tujih obiskovalcev 76-odstoten, med njimi so bili denimo obiskovalci iz Velike Britanije na drugem mestu, iz Združenih držav Amerike na četrtem, Južne Koreje na petem. V lanskem in letošnjem letu obiskovalcev iz teh držav med prvimi šestimi tujimi državami niso zaznali.

S tirno vzpenjačo, ki je letos mirovala 98 dni, se je med junijem in septembrom peljalo 103.384 potnikov, kar je 99 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Primerjava tega obdobja z letom 2019 pa kaže na 65-odstotni upad.

Tudi v Hostel Celica, ki je v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, so se obiskovalci začeli postopoma vračati v maju, ko so ga zapustili zadnji zaposleni in prostovoljci UKC Ljubljana. V hostlu so v obdobju med junijem in septembrom beležili 79-odstotno zasedenost ležišč, kar pomeni skoraj 100-odstotno povečanje zasedenosti glede na enako obdobje lani.

V primerjavi z uspešnim turističnim letom 2019 sta po podatkih zavoda izstopala zlasti letošnji avgust in september, ko so v primerjavi z letom 2019 beležili le 10-odstotno nižjo zasedenost. Večina gostov je bila tujih, ki so pogosto pripotovali z avtom. Tako kot lani je bil največji delež gostov iz Nemčije, sledili so gostje z Nizozemske, Francije in Belgije. Precej manj je bilo angleških in italijanskih gostov, po lanskem mrku pa so se vrnili Američani, so še zapisali.