Evropska komisija krepi boj proti dezinformacijam na spletu z izobraževanjem

Bruselj, 12. oktobra - Evropska komisija je danes napovedala začetek delovanja strokovne skupine za boj proti dezinformacijam in spodbujanje digitalne pismenosti z izobraževanjem in usposabljanjem. Po besedah komisarke za izobraževanje in mlade Marije Gabriel je pomembno, da mladi razvijejo kritično mišljenje o informacijah na spletu.

Naloga strokovne skupine je pomoč pri pripravi praktičnih smernic za učitelje in izobraževalce o spopadanju z dezinformacijami in spodbujanju digitalne pismenosti z izobraževanjem in usposabljanjem. To bo okrepilo cilje akcijskega načrta Evropske komisije za digitalno izobraževanje za obdobje 2021-2027, je ob predstavitvi v Bruslju danes povedala Gabrielova.

Pri Evropski komisiji poudarjajo, da so digitalno izobraževanje in digitalne spretnosti temelj digitalnega prehoda. Eden od zastavljenih ciljev je tudi doseči, da bo imelo do leta 2030 80 odstotkov prebivalstva osnovno digitalno znanje. Po besedah Gabrielove smo v EU trenutno na 56 odstotkih.

"Zagotoviti moramo, da ima 90 milijonov Evropejcev mlajših od 18 let v EU potrebno znanje in ozaveščenost na digitalnem področju, da lahko postanejo samozavestni in kompetentni digitalni državljani. Pomembno je, da razvijejo kritični duh do tega, kar vidijo na spletu, da razlikujejo med fikcijo, mnenjem in dejstvi," je dejala komisarka. Pri tem bi po njenih besedah moralo veljati "premisli, preden klikneš" ("think before you click").

"Danes sta kritično razmišljanje in ocenjevanje kakovosti informacij, do katerih dostopamo na spletu, tako ključna kot branje in pisanje. Naše mlade želimo opolnomočiti, da bodo prispevali v svetu spletnih razprav," je še dejala Gabrielova. Da bi to dosegli, bo komisija v okviru omenjene strokovne skupine sodelovala z učitelji in vzgojitelji.

Skupina združuje 25 strokovnjakov s področja digitalne pismenosti. Od teh jih je bilo 21 izbranih na razpisu, štirje člani pa predstavljajo Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Svet Evrope, Unicef in Urad EU za intelektualno lastnino. Strokovna skupina se bo prvič sestala v sredo.