Slovenija 11.10.2021 11:55

Štiri milijone evrov za tehnološke posodobitve namakalnih sistemov

Ljubljana, 11. oktobra - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek objavilo drugi javni razpis za naložbe v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom. Za ta ukrep je namenjenih štiri milijone evrov nepovratnih sredstev. Rok za prijavo je 10. december do 14. ure.

Kitajska, Neihuang.
Namakalni sistem, zalivanje rastlin.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ministrstvo želi z razpisom izboljšati delovanje tehnološko zastarelih namakalnih sistemov ter znižati porabo vode za namakanje kmetijskih zemljišč na obstoječih namakalnih sistemih. Do finančne podpore so upravičene fizične in pravne osebe, ki so jih lastniki kmetijskih zemljišč pooblastili za izvedbo tehnoloških posodobitev namakalnih sistemov. Pri tem je ključni pogoj, da gre za investicije v infrastrukturo, ki je namenjena dvema ali več uporabnikom, so pojasnili na ministrstvu.

Vložitev vloge na javni razpis bo mogoča med 29. oktobrom in 10. decembrom.

Med upravičene stroške sodijo investicije v tehnološke posodobitve črpališča ter dovodnega omrežja namakalnih sistemov vključno z ureditvijo vodnega vira. Strošek menjave namakalne opreme tako ni upravičen strošek po tem javnem razpisu, so izpostavili. Posodobljeni namakalni sistem mora izkazovati potencialni prihranek vode v višini najmanj 15 odstotkov glede na stanje pred tehnološko posodobitvijo.

Stopnja podpore znaša 100 odstotkov upravičenih stroškov. Kot pravijo na ministrstvu, s tem dajejo jasen signal potencialnim vlagateljem k čim večjim vlaganjem v namakalne sisteme, saj se s tehnološko posodobitvijo namakalnih sistemov podaljšuje življenjska doba že zgrajenih namakalnih sistemov, obenem pa se tudi zmanjšuje poraba vode za potrebe kmetijstva.

Nepovratna sredstva v višini štiri milijone evrov se zagotavljajo iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in državnega proračuna iz sklada za okrevanje in odpornost.