Mediji 8.10.2021 17:15

DNS: Letošnja Nobelova nagrada je priznanje pomena svobode izražanja in novinarstva

Ljubljana, 8. oktobra - "Podelitev letošnje Nobelove nagrade za mir kaže, da je akademija v časih globalnih turbulenc prepoznala pomen svobode izražanja in novinarstva," je sporočilo Društvo novinarjev Slovenije v odzivu na današnjo odločitev Nobelovega odbora, da letošnjo nagrado prejmeta filipinska in ruski novinar za branjenje svobode izražanja.

Norveška, Oslo.
Center za Nobelovo nagrado za mir v Oslu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nobelov odbor je nagradil preiskovalno delo in pogum filipinske novinarke Marie Ressa in ruskega novinarja Dmitrija Muratova, "ki delujeta v avtoritarnih okoljih, kjer prihaja do zlorabe oblasti". "Nagrada je opozorilo, da demokratične vrednote še nikoli po padcu Berlinskega zidu v tolikšnem delu, tudi sredi Evrope, niso bile tako na udaru," so opozorili v DNS.

"Sporočilo letošnje nagrade kaže na to, da lahko le verodostojna informacija doprinese k demokraciji in miru, na kar v društvu novinarjev vseskozi opozarjamo in poudarjamo, da je ustvarjanje okolja sovražnosti proti novinarstvu, kar doživljajo tudi novinarke in novinarji v Sloveniji, v nasprotju z idejo miru, sožitja in solidarnosti, kar simbolizira Nobelova nagrada za mir," so zapisali v sporočilu za javnost. "Le svobodno novinarstvo je lahko obramba pred lažnimi novicami, ki jih širijo družbena omrežja," so dodali.

Podobno je podelitev letošnje nagrade za mir obema novinarjema utemeljil tudi Nobelov odbor. "Svobodno, neodvisno in na dejstvih temelječe novinarstvo je zaščita pred zlorabo oblasti, lažmi in propagando," je poudaril odbor.

Norveški Nobelov odbor je Resso in Muratova izpostavil kot "predstavnika vseh novinarjev, ki se postavljajo za ideal svobode izražanja v svetu, v katerem se demokracija in svoboda tiska soočata z vse večjimi pritiski".

V Nobelovem odboru so prepričani, da "svoboda izražanja in svoboda do obveščenosti pomagata zagotavljati obveščeno javnost", to pa je "ključni predpogoj za demokracijo in obrambo pred vojno in konfliktom". "Namen Nobelove nagrade za mir Marii Ressa in Dmitriju Muratovu je poudariti pomen zaščite in obrambe teh temeljnih pravic," so poudarili v odboru.

"Brez svobode izražanja in svobode medijev bi bilo težko uspešno promovirati bratstvo med narodi, razoroževanje in boljši svet (...) Letošnja Nobelova nagrada za mir je zatorej trdno usidrana v določila oporoke Alfreda Nobela," so še zapisali v odboru, ki podeljuje to prestižno nagrado.