8.10.2021 16:21

Evropska komisija začenja strukturiran dialog s članicami o digitalnih spretnostih

Bruselj, 8. oktobra - Digitalni prehod, ki je ena ključnih prednostnih nalog Evropske komisije, temelji na digitalno usposobljeni delovni sili, digitalno opolnomočenih državljanih in močnemu digitalnemu izobraževalnemu sistemu. Za uresničevanje teh ciljev je Evropska komisija danes začela strukturiran dialog z državami članicami, so sporočili v Bruslju.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v govoru o stanju v uniji septembra voditelje EU pozvala k strukturiranemu dialogu na najvišji ravni ter uresničevanju akcijskega načrta za digitalno izobraževanje in akcijskega načrta evropskega stebra socialnih pravic.

"Digitalno izobraževanje in digitalne spretnosti so temelj digitalnega prehoda. Za naše digitalno desetletje smo si zastavili ambiciozne cilje, med drugim, da bo imelo do leta 2030 80 odstotkov prebivalstva osnovno digitalno znanje in da bomo imeli do takrat zaposlenih 20 milijonov strokovnjakov za informacijsko tehnologijo," je poudarila izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

"Te cilje bomo dosegli le, če bomo v EU delovali enotno na vseh ravneh. Zato smo zadovoljni, da se danes začenja strukturiran dialog z načrtom za ukrepanje," so še zapisali v skupnem sporočilu pristojne projektne skupine za to vprašanje.

Države članice so pozvane, da se pridružijo dialogu in se skupaj dogovorijo o ključnih dejavnikih, ki bodo omogočili učinkovito in vključujoče digitalno izobraževanje in usposabljanje. Strukturiran dialog bo potekal do konca prihodnjega leta. Evropska komisija bo na podlagi rezultatov do takrat predlagala konkretne pobude o ključnih dejavnikih za digitalno izobraževanje in spretnosti, so še sporočili.