8.10.2021 16:18

Mladi na srečanju v Strasbourgu o aktualnih in prihodnjih izzivih Evrope

Strasbourg, 8. oktobra - V Strasbourgu se je danes na osrednji prireditvi v okviru Evropskega dogodka za mlade zbralo več tisoč udeležencev iz vse Evrope. Na dvodnevnem srečanju bodo izmenjali poglede in s svojimi predlogi prispevali k razpravi v okviru konference o prihodnosti Evrope. Med glavnimi temami bodo podnebne spremembe, demokracija in okrevanje po pandemiji.

Osrednja prireditev Evropskega dogodka za mlade 2021 (EYE 2021), ki poteka pod geslom Prihodnost je naša, se bo danes in v soboto odvijala v poslopju Evropskega parlamenta in evropski vasi za mlade v Strasbourgu.

Udeležence je v polni dvorani danes nagovoril predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki je pri tem izpostavil pomen izmenjave mnenj in razprave o prihodnosti Evrope in prihodnjih izzivih.

"To je naša Evropa. To ni zamrznjen sistem. Evropa je mehanizem, ki se oblikuje skozi krizo," je dejal in pri tem spomnil na preteklo leto in pol pandemije covida-19, ko smo v Evropi izpodbijali številne tabuje in pravila, ki so bila pred tem nedotakljiva.

Evropa potrebuje pravila, vendar nova pravila, ki lahko mlajšim generacijam dovolijo, da so protagonisti, ne pa da se jih samo obremenjuje z dolgovi preteklosti, je, kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, še dejal Sassoli.

Glavne teme, o katerih bodo razpravljali udeleženci, so podnebne spremembe, digitalna demokracija, okrevanje po krizi zaradi pandemije covida-19, človekove pravice in družbena neenakost.

Evropski dogodek za mlade prvič poteka v hibridni obliki. Med 3000 in 4000 udeležencev naj bi se ga udeležilo v živo, ostali pa ga bodo lahko spremljali tudi prek spleta. Lani je dogodek zaradi pandemije v celoti potekal prek spleta.

V okviru dogodka potekajo številne razprave in delavnice, pa tudi športni dogodki, umetniške predstave in koncerti. Na okroglih mizah bodo lahko sodelujoči v Evropskem parlamentu, evropski vasi za mlade in prek spleta razpravljali z aktivisti, vplivnimi osebnostmi in nosilci odločitev.

Med udeleženci je tudi več kot sto mladih iz Slovenije, ki na dogodku v Strasbourgu sodelujejo pod okriljem različnih organizacij in združenj. Eno od teh je tudi Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje mladinskih organizacij, ki je v okviru dogodka pripravil dve delavnici na temo digitalizacije in igrifikacije, je v telefonskem pogovoru iz Strasbourga za STA povedal predsednik MSS Miha Zupančič.

Evropski dogodek za mlade 2021 predstavlja zaključek posvetovanja z mladimi, ki ga Evropski parlament izvaja v okviru konference o prihodnosti Evrope. Od maja se v sodelovanju z evropskimi mladinskimi organizacijami na platformi youthIdeas.eu zbirajo zamisli mladih o prihodnosti Evrope.

Udeleženci bodo te zamisli preučili, izbrani predlogi pa bodo nato združeni v poročilo, ki bo predstavljeno članom konference in vključeno v politično razpravo konference, so navedli na spletni strani Evropskega parlamenta.