Podjetja #družba 6.10.2021 13:53

Izdelali trajnostno reciklirno svečo na tekoči vosek

Ljubljana, 6. oktobra - Družinsko podjetje Proizvodnja Košir je ustvarilo svečo na tekoči vosek, ki lahko povsem dogori in jo je mogoče v celoti reciklirati. Sveče se po uporabi ne zavrže, ampak le menja vložek, ki je iz reciklirne PET plastike, so sporočili iz podjetja, ki izpostavlja pomembnost zmanjšanja uporabe plastike in odpadnega materiala, ki nastane iz tega.

"Že od samega začetka so naše sveče okolju zelo prijazne, sedaj pa smo naredili še korak naprej. Razvili smo svečo Zvezda pod blagovno znamko EcoSija. To je prva na svetu v celoti trajnostno reciklirana sveča na tekoči vosek, ki lahko v celoti dogori in jo je možno popolnoma v celoti reciklirati," je pojasnila direktorica podjetja Tea Košir.

V Proizvodnji Košir pri sveči izpostavljajo njeno ohišje, ki se lahko reciklira in zdrži tudi več let. To pomeni, da se sveče po uporabi ne odvrže, ampak le menja vložek. Vložek je iz reciklirne PET plastike. Sveča gori do 19 dni, kar predstavlja manjšo porabo uporabljenih materialov. Je tudi edina sveča na svetu, ki ima varnostni pokrovček, poudarjajo. V prvi seriji, ki je šla na trg, so izdelali 50.000 takih sveč.

Vodja prodaje v podjetju Klemen Peljhan je zadovoljen, da so z novimi svečami uspeli na avstrijskem trgu. Nekaj avstrijskih občin, med njimi Celovec, Beljak in Špital, je po njegovih besedah postavilo celo posebne zabojnike za te sveče na pokopališčih, s predelovalcem pa se je podjetje Proizvodnja Košir dogovorilo, da odkupi material in ga vnovič pripravi za reciklažo.

Peljhan se je dotaknil tudi reciklaže sveč v Sloveniji. Kot je dejal, imamo pri nas nekaj odlagališč za odpadne sveče, problem pa je sama izvedba recikliranja, ki se izvaja na zelo malo območjih. "Pri PVC svečah s parafinskimi vložki recimo ne morejo brez velike porabe energije in dela ločiti parafinskega voska od plastike. Posebnost sveče Zvezda pa je, da se lahko v celoti takoj reciklira in ni potrebne dodatne energije, da se jo pripravi za reciklažo. Ker v sveči Zvezda tekoči vosek popolnoma izgori in ostane le PET plastenka, ki je pripravljena na reciklažo," je pojasnil.

Po njegovem je nedopusten predvsem ekološki davek na ekološke sveče, ki ga določa država. "Za vsako svečo moramo plačati 30 centov davka, čeprav so vse ekološke in je z njimi zelo malo ali pa skoraj nič dela, ko govorimo o recikliranju. Po drugi strani pa za navadne parafinske PVC sveče znaša ekološki davek 10 centov na vsako svečo," je ponazoril Peljhan.

Proizvodnji Košir sicer pri proizvodnji sveč, tudi ekološke sveče na tekoči vosek, pomagajo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa Radovljica, kjer so zaposleni ljudje s posebnimi potrebami.