Podjetja 9.10.2021 8:36

Lumar lani zvišal prihodke, letos načrtujejo dodatno rast

Maribor, 9. oktobra - Mariborski proizvajalec nizko energijskih montažnih hiš Lumar je lani prihodke kljub epidemiji in zahtevnim pogojem zvišal za dobrih šest odstotkov na več kot 19 milijonov evrov. Družba, za katero poleg domačega najpomembnejši trg predstavlja Avstrija, je zaključila z 1,4 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj dvakrat več kot leto prej.

Maribor.
Podjetje Lumar IG.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Kot je razvidno iz letnega poročila družinskega podjetja, ki zaposluje 80 ljudi, so v tujini lani ustvarili slabo petino vseh prihodkov, čas epidemije pa izkoristili tudi za dokončanje nekaterih ključnih projektov za njihov nadaljnji razvoj in rast.

Ob prodaji individualnih objektov se Lumar trenutno ukvarja tudi z gradnjo lastnih trajnostno usmerjenih stanovanjskih enot za prodajo na trgu. Nekateri načrtovani projekti na Galjevici, v Domžalah in Mariboru so že v teku in bodo zaključeni v letih 2021 oziroma 2023.

Sicer pa so se v podjetju v letu 2020 lotili tudi reorganizacije poslovnih procesov in digitalizacije poslovanja. Kot je v poslovnem poročilu zapisal direktor družbe Marko Lukić, se rezultati nove organizacije in načina delovanja delno poznajo že v letošnji prodaji, ki je zelo dobra in bo bistveno presegla tisto iz lanskega leta.

Hkrati pa se v podjetju letos soočajo z izjemnim dvigom cen vseh materialov, najbolj lesa, izolacije in jekla. Pri lesu gre celo za 250-odstotni dvig cene, kar bo zagotovo vplivalo na njihovo letošnje poslovanje, še dodajajo v podjetju in zagotavljajo, da kljub velikemu povpraševanju po materialih na globalni ravni ostajajo zanesljiv partner.