Expo 2020 1.10.2021 11:38

Slovenija na Expu navdušuje prve obiskovalce paviljona

Dubaj, 1. oktobra - Na svetovni razstavi Expo v Dubaju, ki je danes sprejela prve obiskovalce, je vrata uspešno odprl tudi slovenski paviljon. Goste navdušuje zlasti slovenska narava, nekateri so odločeni, da bodo državo tudi obiskali.

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Slovenski paviljon, s katerim se Slovenija predstavlja na svetovni razstavi Expo.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

"Dobrodošli, pozdravljeni v Sloveniji," obiskovalce, ki se pod zeleno steno in med bazenoma z vodo sprehodijo do belega t.i. trga Evrope v slovenskem paviljonu, pozdravijo hostese. Usmerijo jih proti razstavnemu prostoru, kjer se bodo prihodnjih šest mesecev predstavljali slovenski turizem in podjetja, ter interaktivni sobi, ki predstavlja športne dosežke in številne posebnosti Slovenije in kjer uporabniki v spomin lahko prejmejo tudi digitalno fotografijo.

Nato jih pospremijo v prvo nadstropje paviljona, kjer v t. i. zeleni in pametni sobi država z impresivnimi 360-stopinjskimi filmi predstavlja svojo naravno in kulturno dediščino ter tehnološke dosežke in zgodovinske osebnosti, kot sta Herman Potočnik in Jože Plečnik.

"Slovenija je bila na današnje odprtje Expa 2020 v Dubaju pripravljena že kar nekaj časa, zadnje dni smo pripravljali zlasti še dnevne aktivnosti na paviljonu. Vse aktivnosti potekajo gladko, zaenkrat smo s potekom dogajanja zadovoljni. Seveda pa moramo paziti, da upoštevamo covidne standarde in ostale omejitve, da bo delo na paviljonu potekalo tekoče in varno," je v izjavi za STA v Dubaju danes povedal slovenski komisar za Expo Matic Volk.

"Naš paviljon dviga obrvi na vsakem koraku. Iz drugih paviljonov prihajajo gledat, kako nam je uspelo obdržati fasado zeleno celo poletje. Ponosni smo tudi na lepo leseno streho, vodo, ki predstavlja naše reke in jezera," je prednosti paviljona izpostavil Volk.

"Imamo paviljon, ki je nekaj posebnega, ki pritegne obiskovalce in je priljubljena točka za fotografiranje. Naša naloga sedaj je, da damo tej lepi lupini kakovostno vsebino," je še dodal.

Prva delegacija z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu in vrsto podjetij v Dubaj prihaja v soboto, ob ministrovem obisku bo na paviljonu potekala tudi manjša slovesnost ob odprtju. "Zaradi covidnih omejitev si ne moremo privoščiti večjih dogodkov, zato smo program prilagodili na način, da bomo imeli več manjših dogodkov, ki pa bodo bolj pristni in ciljno usmerjeni. Imeli bomo zelo intenziven in zelo kvaliteten program, na slovenskem paviljonu se bo vsak dan kaj dogajalo," je še dejal Volk.

Tudi direktor slovenskega paviljona Jurček Žmauc je z delovanjem paviljona ob zagonu Expa 2020 zelo zadovoljen. "Z veseljem predstavljamo državo, lokacijo imamo fenomenalno, paviljon imamo fenomenalen, ekipa smo dobra. Če bo šlo tudi naprej vse tako kot prvi dan, bomo več kot zadovoljni," je dejal.

Tudi on je kot eno od glavnih prednosti slovenskega paviljona izpostavil zeleni zid. "Voda, zelenje, les, so trije slovenski simboli, na katere smo lahko ponosni. Ta paviljon res poudarja tisto ključno, kar lahko damo. Zraven pa še vse ostalo, kar predstavlja program, kot so uspehi na področju tehnologije, znanosti, športa," je dejal.

Obenem je slovenski paviljon, kot je spomnil Žmauc, tudi tehnološko zelo napreden. "Zelo smo ponosni na interaktivno sobo, pa na zeleno in pametno sobo, odzivi so zelo pozitivni," je dejal.

Navedbe slovenskih predstavnikov so potrdili tudi obiskovalci. Rajeev, ki prihaja iz Indije, živi pa v Dubaju, se je za obisk slovenskega paviljona odločil, ker Slovenije ne pozna dobro, a je o njej slišal veliko lepega, zlasti o lepotah njene narave. "Obisk paviljona je potrdil moje prepričanje, da ima Slovenija ogromno ponuditi v smislu flore, favne, vode, dediščine, umetnosti in kulture. Veselim se, da jo bom obiskal," je dejal.

"Slovenski paviljon je čudovit," je dejal Italijan Stefano. Najbolj ga je navdušila pametna soba. Medtem pa je njegova partnerka Domenica izpostavila zlasti slovensko naravo, gozdove in živali. "Je zelo čudovita država," je menila.

Filipinec Arnel, ki prav tako živi v Dubaju, je povedal, da ga je v slovenski paviljon pritegnila zlasti njegova zelena fasada. "Moral sem se prepričati, da rastline niso umetne," je dejal in dodal: "Imate čudovito državo."

Slovesnost ob odprtju svetovne razstave Expo 2020 je potekala v četrtek, danes pa je sejmišče na robu Dubaja vrata odprlo obiskovalcem. Predstavlja se več kot 190 držav, organizatorji pa v šestih mesecih trajanja razstave pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev.