Podjetja #družba 29.9.2021 15:31

Tri inovacije s Koroške na ocenjevanje na državni ravni

Prevalje, 29. septembra - Tri izmed skupno petih inovacij, ki so na današnji slovesnosti na Prevaljah prejele zlata priznanja GZS Koroške gospodarske zbornice, se je uvrstilo na ocenjevanje na državni ravni. Regijska zbornica je podelila tudi štiri srebrna in tri bronasta priznanja ter eno zahvalo za prispevek na področju inovativnosti.

Skupno so torej koroška podjetja letos na razpis zbornice prijavila 13 inovacij. Na državno raven so se uvrstile inovacija podjetja Ekstera o uporabi legirnih briketov Ni 60 v livarstvu, inovacija podjetja Sij Ravne Systems, ki se nanaša na razvoj novega naprednega orodnega jekla za najzahtevnejše aplikacije luščenja furnirja, in orodno jeklo za delo v vročem z izboljšano toplotno prevodnostjo iz podjetja Sij Metal Ravne.

Poleg teh sta zlato priznanje regijske gospodarske zbornice prejeli tudi analitično podprta platforma za podporo in upravljanje virov v zdravstvenih zavodih, ki jo je razvilo podjetje Stroka produkt, in razvit postopek predelave odreza in odbrusa visoko legiranih jekel in barvnih kovin v metalurški dodatek, ki so ga razvili v že omenjenem prevaljskem podjetju Ekstera, ki je gostilo današnjo slovesnost, na kateri je bil navzoč tudi generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

S srebrnim priznanjem nagrajene inovacije so razvili v podjetjih Grammer Automotive Slovenija (avtomatizacija procesa sponkanja pokrova komolčnika), Troia (aplikacija za vizualizacijo prostorskih podatkov s pomočjo obogatene resničnosti), Sij Metal Ravne (nova tehnologija valjanja dvokomponentnih profilov) in v družbi Tab Mežica, ki je prijavila litij-ionsko baterijo z napredno IoT tehnologijo in možnostjo hitrega polnjenja.

Dve bronasti priznanji so prejeli inovatorji iz podjetja Nieros Metal, in sicer za pralnico gasilskih cevi in za UV-C sterilizator za nože, tretje bronasto priznanje pa je šlo v roke inovatorjem podjetja Kopa za programsko rešitev Kopa EAM - Customer Connect.

GZS Koroška gospodarska zbornica je podelila tudi zahvalo za prispevek na področju inovativnosti. Prejel jo je inovator Janez Prošt za napravo za odvijanje silažnih bal.

Nacionalna priznanja za inovacije bodo podelili 12. oktobra na Dnevu inovativnosti 2021 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.