Turizem 27.9.2021 13:11

Direktorica STO Pakova: Pandemija v turizmu prinesla tudi nove priložnosti

Ljubljana, 27. septembra - Pandemija covid-19 je turizem postavila pred številne izzive, po besedah direktorice STO Maje Pak pa je prinesla tudi nove priložnosti. "Danes imamo v turizmu obveznost za zeleno, digitalno in vključujočo transformacijo industrije," je izpostavila in dodala, da je ključno za ponovni zagon turizma še tesnejše vključevanje vseh deležnikov.

Ljubljana.
Direktorica STO Maja Pak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Ključno za ponovni zagon turizma in uspešno poslovanje v prihodnje je še tesnejše vključevanje ponudnikov, turistov, zaposlenih in lokalnega prebivalstva. Vsi ključni deležniki morajo biti deležni koristi okrevanja turizma," je ob svetovnem dnevu turizma, ki letos izpostavlja temo vključujoče transformacije turistične industrije, poudarila Pakova.

V Sloveniji smo si vprašanje oblikovanja zelenega in vključujočega turizma po njenih besedah postavili že pred leti, odgovor nanj pa našli v trajnostnem razvoju turizma, ki ga udejanjamo skozi Zeleno shemo slovenskega turizma.

Da pandemija prinaša številne izzive in nove priložnosti, ki so v premišljenem oblikovanju bolj trajnostnega, odpornega in vključujočega turizma, je izpostavil tudi letošnji Turistični panel v okviru Blejskega strateškega foruma, so spomnili na Slovenski turistični organizaciji (STO).

Ključnega pomena za uspešen turizem bo po oceni STO še bolj kot doslej vključevanje prebivalcev in zaposlenih v razvoj turizma. "Pomembna je tudi intenzivnejša vključenost turističnih destinacijskih organizacij, ki ob promocijski dobivajo vse pomembnejšo razvojno vlogo," so dodali.

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je za tematiko Svetovnega dneva turizma 2021 opredelila pomen turizma za vključujočo rast. "To je priložnost, da pogledamo onkraj statistike turizma in priznamo, da za vsako številko stoji oseba," so zapisali pri UNWTO.

Svetovni dan turizma vsako leto obeležujemo 27. septembra, spodbuja pa zavedanje o družbeni, kulturni, politični in gospodarski vrednosti turizma ter prispevku, ki ga lahko turistični sektor prispeva k doseganju ciljev trajnostnega razvoja.