Podjetja 25.9.2021 9:20

Škotsko podjetje BSW Timber razmišlja o postavitvi žage v osrednji Sloveniji

Žalec, 25. septembra - Škotsko podjetje BSW Timber, ki je leta 2018 načrtovalo postavitev velike žage na Gomilskem, a je lani od te namere odstopilo, zdaj razmišlja o gradnji žage v osrednji Sloveniji. Škoti vodijo resne pogovore o dveh morebitnih lokacijah za gradnjo lesnega centra, je za STA povedal predstavnik podjetja Janez Mazej.

Šmatevž. Žaga, les. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Šmatevž.
Žaga, les.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Braslovče. Zastopnik BSW.SI Janez Mazej. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Braslovče.
Zastopnik BSW.SI Janez Mazej.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"V primeru razumevanja in podpore tako lastnikov lokacij, lokalne skupnosti in države, bi bilo možno sredi naslednjega leta začeti gradnjo in jo končati v letu dni. Naložba je ocenjena na 60 do 70 milijonov evrov, na žagi pa bi bilo zaposlenih okrog 200 delavcev," je dejal Mazej. Kot je opozoril, pri izbiri lokacije ni vse odvisno od družbe BSW Timber.

Postregel je tudi s podatkom, da bi bila zmogljivost žage 300.000 kubičnih metrov predelane hlodovine na letni ravni, tako kot je bilo predvideno tudi na Gomilskem, vendar tokrat načrtujejo bistveno višjo stopnjo dodane vrednosti. Če se bodo odločili za gradnjo žage za proizvodnjo križno-lepljenega lesa in ostalih nišnih proizvodov, bodo projekt prijavili za pridobitev državne subvencije.

Poslanec SD Predrag Baković je v poslanskem vprašanju gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku nedavno zapisal, da je BSW Timber leta 2018 na nekdanjo upravo Slovenskih državnih gozdov (SIDG) in takratni nadzorni svet podjetja nedopustno pritiskal za prodajo podjetja Snežnik. Mazej te navedbe ostro zavrača.

Kot je zatrdil, BSW Timber ni nikoli in nikdar izvajal kakršnihkoli pritiskov na upravo SIDG. Dodal je, da jih je konec leta 2017 pristojno ministrstvo celo pozvalo, naj pomagajo pri sanaciji in prestrukturiranju Snežnika. Bakovića je zato pozval, naj morebitne dokaze o tem pritisku čim prej dostavi ustreznim organom.

Za gradnjo žage na Gomilskem v braslovški občini se v BSW Timber, kot pojasnjujejo, niso odločili zaradi predolge časovnice za gradnjo navezovalne ceste do žage, gradnjo žage pa bi zavlekla tudi ustanovljena civilna iniciativa, ki nasprotuje njeni postavitvi.

Gradnjo žage na Gomilskem so prvotno načrtovali za leto 2018, predstavljala pa naj bi del načrtovanega visokotehnološkega lesnopredelovalnega centra, katerega vrednost so ob napovedi naložbe ocenili na 40 milijonov evrov. Žaga z zmogljivostjo razreza 300.000 kubičnih metrov lesa letno bi bila največja v Sloveniji. Poleg centra na Gomilskem so načrtovali še peletarno in kogeneracijo na lesno biomaso v Šoštanju ter proizvodnjo palet in lesene embalaže v Letušu.