24.9.2021 20:07

Na virtualnem sociološkem srečanju podelili društvene nagrade

Ljubljana, 24. septembra - Slovensko sociološko društvo je danes pripravilo virtualno srečanje, na katerem so med drugim podelili društvene nagrade za letošnje leto. Anton Kramberger in Jože Vogrinc sta postala častna člana društva, posebno nagrado pa so prejeli tudi mariborski dijaki, ki so sodelovali v okviru iniciative Zahtevamo šolo!.

Anton Kramberger kot sociolog deluje v strokovnem in javnem življenju vse od študentskih let dalje, med letoma 2002 in 2004 pa je bil tudi predsednik Slovenskega sociološkega društva. "Ves čas svojega profesionalnega delovanja je vidni akter društvenega dogajanja v sociološki stroki, še posebej vidna pa je bila njegova vloga v času predsedovanja društva in urednikovanja Družboslovnih razprav," so v društvu zapisali v obrazložitvi podelitve naziva.

Drugi prejemnik naziva Jože Vogrinc pa je po navedbah društva "zagotovo močno zaznamoval slovensko sociološko misel zadnjih 30 let" kot dolgoletni predavatelj na Oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, avtor številnih študij in spremnih besed, redni publicist, javno angažirani intelektualec in do nedavnega tudi glavni ter odgovorni urednik osrednje slovenske humanistične založbe Studia Humanitatis.

Na srečanju so podelili tudi nagradi za najboljše znanstveno delo v zadnjih treh letih v Sloveniji oziroma v tujini. Prvo je prejela Nina Perger za delo Razpiranje horizontov možnega: O nebinarnih spolnih in seksualnih identitetah v Sloveniji, drugo pa Matjaž Uršič za monografijo z naslovom Creativity in Tokyo, Revitalizing a Mature City, ki jo je spisal v sodelovanju s Heide Imai.

Priznanje za uveljavljanje sociologije v praksi za nesociologinjo je prejela Svetlana Slapšak, priznanje za pomoč pri uveljavljanju sociologije v praksi pa Pavel Gantar. Sociološki up je postal Igor Jurekovič, ki je "že kot diplomski in nato magistrski študent sociologije izkazoval zanimanje za kritično analizo ključnih konceptov in teorij v polju sociologije, predvsem sociologije religije".

Poleg vseh nagrad in priznanj pa je na srečanju posebna nagrada šla v roke mariborskim dijakom, ki so sodelovali v okviru iniciative Zahtevamo šolo! in se med epidemijo zbrali, "da bi uveljavljali dve svoji ustavno zagotovljeni pravici, in sicer pravico do svobode izražanja misli in govora, s katero pa so uveljavljali tudi svojo pravico do izobrazbe in šolanja".

Na srečanju pod naslovom Pandemična družba, ki ga je nagovoril tudi novoizvoljeni rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič, so sicer na dveh plenarnih okroglih mizah spregovorili o upravljanju epidemije v Sloveniji ter o vzgoji in izobraževanju v času pandemije. Dotaknili so se tudi tem, kot so starizem v času covid-19, spol in trg dela v času pandemije in po njej ter digitalna transformacija sodobnih družb.