22.9.2021 13:30

Korak naprej pri določanju vzrokov in razvoju strategij za zdravljenje bolezni FTD in ALS

Ljubljana, 22. septembra - Mednarodna skupina raziskovalcev pod vodstvom sodelavcev IJS je identificirala interakcije proteinov, ki ob nezdravem kopičenju na napačnem mestu lahko povzročajo nevrodegenerativne bolezni FTD in ALS. Kot so zapisali na IJS, bodo izsledki prispevali k določanju vzrokov in razvoj strategij za zdravljenje teh bolezni.

Ljubljana. Laboratorij. Foto: STA Arhiv STA.

Ljubljana.
Laboratorij.
Foto: STA
Arhiv STA.

V možganih bolnikov z demenco in drugimi nevrodegenerativnimi boleznimi "prihaja do nenormalnega kopičenja nekaterih proteinov na napačnem mestu v celicah zaradi prekomerne proizvodnje teh proteinov ali pa njihove pomanjkljive razgradnje in odstranjevanja, oziroma 'čiščenja' iz celic," so na Institutu Jožef Stefan (IJS) zapisali v sporočilu za javnost.

Kot dodajajo, je normalno delovanje teh procesov nujno za dosego stanja proteostaze, ki ga zaznamuje dinamično uravnavanje količine proteinov v celici, ki je nujno za uravnoteženo delovanje celic. Prav izguba proteostaze je namreč vzrok mnogih nevrodegenerativnih bolezni, povezanih s prekomernim napačnim kopičenjem in razgradnjo proteinov.

Skupina raziskovalcev z Odseka za biotehnologijo IJS Janja Božič, Helena Motaln, Anja Pucer Janež in Lara Markič pod vodstvom Borisa Roglja, ki deluje tudi na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, je v sodelovanju z raziskovalci iz Nemčije, Nizozemske in Velike Britanije z visokozmogljivimi presejalnimi metodami identificirala proteine, ki se vežejo z dipeptidnimi ponovitvami C9ORF72 v živih celicah.

"Mutirani del gena C9ORF72, najpogosteje mutiranega pri frontotemporalni demenci (FTD) in amiotrofični lateralni sklerozi (ALS), se prepisuje v dolge strupene RNA, ki nosijo zapis za še bolj toksične proteine, imenovane dipeptidne ponovitve. V živčnih celicah ljudi s to mutacijo se strupene RNA in nakopičene dipeptidne ponovitve specifično vežejo z normalno prisotnimi proteini, onemogočijo njihovo normalno delovanje ter s tem škodijo živčnim celicam," so zapisali.

Podrobneje jim je uspelo ovrednotiti učinek vezave dipeptidne ponovitve s proteinom VCP, ki sodeluje pri razgradnji proteinov v celicah, pri omenjenem "čiščenju" celic in vzdrževanju normalne proteostaze.

Izsledki raziskave, ki jo financirata ARRS ter tržaški ICGEB, so objavljeni v članku v reviji Brain: https://academic.oup.com/brain/advance-article/doi/10.1093/brain/awab300/6372042.