22.9.2021 13:00

Evropska noč raziskovalcev približuje znanost in znanstveno razmišljanje ljudem

Maribor/Ljubljana, 22. septembra - Evropska noč raziskovalcev bo letos hkrati potekala v 29 državah, tudi Sloveniji. Njen namen je približati znanstveno raziskovanje splošni javnosti in še posebej mladim vzbuditi zanimanje za poklic raziskovalca. Njen pomemben prispevek je po besedah direktorja Hiše eksperimentov Mihe Kosa tudi promocija znanstvenega načina razmišljanja.

Ljubljana. Noč raziskovalcev. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Noč raziskovalcev.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Številne aktivnosti v okviru tega evropskega projekta že potekajo, vrhunec dogajanja pa bo v petek. V Sloveniji tečejo pod okriljem projektov Znanost za vse, ki ga koordinira Univerza v Mariboru v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Univerzo v Novi Gorici, ter Noč ima svojo moč, ki ga koordinira Ustanova Hiša eksperimentov v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan, Kemijskim inštitutom, Nacionalnim inštitutom za biologijo, Tehniškim muzejem Slovenije ter Geološkim zavodom Slovenije.

Dogodki bodo potekali v številnih slovenskih krajih, na različnih prizoriščih, od fakultet do nakupovalnih središč. "Organizirali bomo privlačne eksperimente, delavnice, demonstracije, razstave, nagradne igre in kvize ter tako poskušali čim bolje približati raziskovalno delo laični publiki, predvsem mladim, ki jih želimo navdušiti za poklic raziskovalca in v njih spodbuditi zanimanje za študij posameznih vsebin," je na današnji novinarski konferenci povedal prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru Zoran Ren.

Po besedah direktorja Hiše eksperimentov Kosa je še pomembnejši prispevek Evropske noči raziskovalcev promocija znanstvenega načina razmišljanja, ki mora biti skupen vsem v družbi. "Postavljanje hipoteze in njeno kritično preverjanje na osnovi znanstvenih dejstev, znanstvenih člankov, strokovnjakov je nekaj, kar je zelo pomembno tudi v trenutnih razmerah. Več ko imamo ljudi, ki znajo razmišljati na znanstven način, bolj zdrava je demokracija in imamo ljudi, ki jih ni mogoče manipulirati, ampak znajo priti do pravih informacij in pravih sklepov," je povedal.

Predstavnik ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Stojan Sorčan, ki je nacionalna kontaktna oseba za Obzorje 2020, ukrepi Marie Sklodowska-Curie, je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da aktivnosti v okviru Evropske noči raziskovalcev zajemajo različne skupine ljudi, od univerz in inštitutov do šol, vrtcev, nevladnih organizacij in drugih. "To se nam zdi izjemno pomembno, zato da lahko znanstvena spoznanja, ki so včasih težje razumljiva, predstavimo javnosti na način, da lahko vsak spozna, kako pomembna je znanost ne samo za razvoj ampak za kakovost našega življenja, nenazadnje tudi za zdravje, kar vidimo v pričujoči epidemiji," je dejal.

Dogodek tradicionalno poteka zadnji petek v septembru. V sklopu projekta Znanost za vse bodo aktivnosti v Mariboru, Kopru, Izoli in Novi Gorici. Namen letošnjih aktivnosti je med drugim prispevati k ozaveščanju ciljev evropskega zelenega dogovora, med drugim tudi na področju prometa. Zato je Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor razpisala nagradni natečaj Po železni cesti do zelene prihodnosti, na katerem so sodelovali otroci v šolah in vrtcih. V petek bodo razglasili zmagovalce.

V okviru projekta Noč ima svojo moč so izvedli promocijsko kampanjo, s katero so državljane povabili, da se kot raziskovalci pridružijo spremljanju kakovosti voda. Z odzivom so po besedah koordinatorice projekta Sare Kebe iz Hiše eksperimentov izjemno zadovoljni, pa tudi sicer vsako leto beležijo več zanimanja, lani so na Noč ima svojo moč našteli več kot 20.000 ljudi.

V petek bodo pripravili znanstvene festivale v Ljubljani, Ajdovščini, Novem mestu in Ravnah na Koroškem, raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, predavanja in delavnice v knjižnicah, domovih za starejše in muzejih ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah. Nekateri dogodki bodo dostopni tudi preko spleta.