Expo 2020 21.9.2021 7:50

Na Expo v Dubaj tudi namizna igra Slovenski kvIZUM

Ljubljana, 21. septembra - V iniciativi Inženirke in inženirji bomo! so ob svetovni razstavi Expo Dubaj 2021 razvili novo orodje promocije slovenskih inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Gre za namizno družabno igro Slovenski kvIZUM. V treh jezikih, med njimi tudi v arabščini, pa so dosežki posameznikov in podjetij objavljeni tudi na spletu, so sporočili iz iniciative.

Združeni arabski emirati, Dubaj. Slovenski paviljon v Dubaju. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Slovenski paviljon v Dubaju.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, nova namizna igra Slovenski kvIZUM, ki so jo razvili s partnerji, na poučen način približuje poznavanje slovenskih izumov in inovatorjev.

Igra je namenjena vsem, ki želijo spoznati slovenske razvojne dosežke, na katere smo Slovenci ponosni, poudarjajo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, ki so namizno igro razvili skupaj s partnerji.

Vzporedno z izidom namizne igre je nadgradnjo doživela tudi spletna aplikacija Slovenski kvIZUM. Ta je ob izidu leta 2018 dosegla preko 500.000 Slovencev. Ustvarjalci so prvotnih 58 vsebin o slovenskih dosežkih nadgradili na preko 150.

Ob svetovni razstavi Expo Dubaj 2021, ki se začenja 1. oktobra, so dosežke objavili v treh jezikih: slovenščini, angleščini in arabščini, so pojasnili v iniciativi, v kateri razvijajo in nadgrajujejo vsebine, ki prvenstveno podpirajo promocijo inženirstva, tehnike in inovativnosti med mladimi.

"Slovenci svetu dajemo izume in inovacije v pahljači dejavnosti: od biomedicine do avtomobilske industrije, umetne inteligence kot tudi medicine. A to ni dovolj. Za preboje in dvig vrednosti mora za našo pamet in sposobnosti izvedeti cel svet. Expo Dubaj 2021, na katerega v sodelovanju s Spirit Slovenija potuje Slovenski kvIZUM, je ena od priložnosti za to," pravi Edita Krajnović, soustanoviteljica iniciative.

Med organizacijami, ki so med prvimi podprle razvoj namizne igre, je tudi Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ).