#družba 20.9.2021 11:09

V drugem četrtletju poslali več sporočil SMS

Ljubljana, 20. septembra - Uporabniki slovenskega mobilnega omrežja so v drugem četrtletju poslali skoraj 574 milijonov sporočil SMS, kar je štiri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju. Zasebni uporabniki so jih poslali dva odstotka več, poslovni uporabniki pa 12 odstotkov več. Število poslanih sporočil MMS je upadlo za šest odstotkov na nekaj več kot 29 milijonov.

Ljubljana. Pametni telefoni, telekomunikacije, telefoniranje. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pametni telefoni, telekomunikacije, telefoniranje.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V slovenskem fiksnem telefonskem omrežju je bilo v drugem četrtletju ustvarjenih skupno več kot 1,4 milijona ur odhodnega govornega prometa (domačega in mednarodnega), kar je bilo po podatkih državnega statističnega urada sedem odstotkov manj kot v drugem lanskem četrtletju.

Domači odhodni fiksni promet je bil šest odstotkov manjši kot v drugem trimesečju lani. Pri tem se je promet iz fiksnega v mobilna omrežja povečal za devet odstotkov, samo pri poslovnih uporabnikih pa za 14 odstotkov. Mednarodni odhodni fiksni telefonski promet je bil 16 odstotkov manjši kot v enakem lanskem obdobju.

Statistiki so v drugem trimesečju zabeležili skoraj 23 milijonov ur skupnega odhodnega prometa iz slovenskih mobilnih omrežij, kar je štiri odstotke manj, kot jih je bilo v drugem četrtletju 2020. Pri tem je bil domači odhodni mobilni promet prav tako manjši za štiri odstotke, odhodni mobilni promet v mednarodna omrežja pa manjši za devet odstotkov. V enem letu se je odhodni mobilni promet v fiksna omrežja povečal za štiri odstotke.

V slovenskih mobilnih omrežjih je bilo zabeleženih skupno skoraj 500 milijonov odhodnih klicev, kar je bilo sedem odstotkov več kot v drugem četrtletju lani, pri čemer je bilo za sedem odstotkov večje število domačih in tudi mednarodnih odhodnih klicev. Število odhodnih klicev iz mobilnega v fiksno omrežje je bilo za 17 odstotkov večje.

Prek mobilnega širokopasovnega dostopa so uporabniki prenesli več kot 56 milijonov gigabajtov podatkov, 26 odstotkov več kot v drugem lanskem četrtletju. Kot so ob tem zapisali na statističnem uradu, prenos podatkov prek brezžične tehnologije Wi-Fi ni upoštevan.

Ob koncu drugega četrtletja se je v Sloveniji za dostop do interneta uporabljalo skoraj 662.000 širokopasovnih priključkov ali štiri odstotke več kot v drugem lanskem četrtletju, pri čemer se je število priključkov z optičnim dostopom - teh je med vsemi širokopasovnimi priključki 46 odstotkov - povečalo za 15 odstotkov.