19.9.2021 17:01

Slovenska udeleženca državljanskega foruma zadovoljna z razpravo o prihodnosti Evrope

Strasbourg, 19. septembra - V okviru konference o prihodnosti Evrope se je danes v Strasbourgu zaključil prvi od štirih vseevropskih državljanskih forumov, na katerem so udeleženci iz 27 držav članic razpravljali o idejah za prihodnost Evrope. Slovenska udeleženca s srečanja odhajata s pozitivnimi vtisi in zadovoljna z razpravo, v kateri sta tudi sama aktivno sodelovala.

Francija. Evropski parlament v Strasbourgu. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Francija.
Evropski parlament v Strasbourgu.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

V Evropskem parlamentu v Strasbourgu je okoli 200 udeležencev v okviru prvega evropskega državljanskega foruma od petka razpravljalo o pomembnih temah in izzivih za prihodnost Evrope.

Med udeleženci sta bila tudi Slovenca, 29-letni Rok Ropret in 22-letni Max Marolt, ki s srečanja odhajata s pozitivnimi vtisi. "Imel sem visoka pričakovanja in se mi zdi, da so bila izpolnjena," je v telefonskem pogovoru za STA povedal Marolt, sicer študent mednarodnega in evropskega prava v Haagu na Nizozemskem.

Ropret je razpravo v okviru podskupine, v kateri sta sodelovala z Maroltom in še devetimi udeleženci iz drugih držav članic EU, opisal kot zelo dobro in aktivno izmenjavo mnenj in iskanje rešitev. V svojih pogledih na Evropo so ugotovili, da delijo podobne poglede in prepoznali iste težave, je povedal Ropret, sicer učitelj smučanja iz okolice Kranja, ki se preživlja z višinskimi deli.

Podobnega mnenja je bil tudi Marolt. "Zelo sem bil pozitivno presenečen nad tem, kako imamo znotraj Evrope, čeprav smo različne nacionalnosti, iste probleme, kot je diskriminacija ali neenakost v plačah. Veliko smo se pogovarjali o temeljnem univerzalnem dohodku," je dejal.

Med temami, ki so jih obravnavali, so bili še digitalizacija in uporaba interneta, gospodarstvo in delovna mesta ter mladi.

Udeleženci vsakega od štirih forumov se bodo sestali trikrat. Kot pravi Ropret, se že veseli prihodnjih dveh srečanj, prvega v novembru, ki se bo odvijalo prek spleta, drugega pa decembra v Dublinu.

V okviru tokratnega panela so določili ključne teme za nadaljnjo razpravo, na naslednjih srečanjih pa bodo skušali na ta vprašanja podati rešitve, je še povedal Marolt.

Državljanski forumi so osrednja točka konference o prihodnosti Evrope. Do januarja prihodnje leto bodo potekali še trije, na njih pa bo skupno 800 državljanov z različnimi ozadji in iz različnih delov EU razpravljalo o različnih vizijah prihodnosti in oblikovalo priporočila za prihodnjo usmeritev Evrope, kakršno bi si želeli.

Sodelujoče je naključno izbralo neodvisno podjetje, ki izvaja raziskave javnega mnenja, v skladu s petimi merili, ki upoštevajo raznolikost EU, med katerimi so državljanstvo, spol, starost, socialno-ekonomsko ozadje in raven izobrazbe. Vsaj tretjina udeležencev je mlajših od 25 let.

Na vsakem od štirih državljanskih forumov bodo izbrali tudi 20 predstavnikov, ki bodo skupaj s predstavniki institucij EU, nacionalnih parlamentov, socialnih partnerjev, civilne družbe in drugih deležnikov sodelovali na plenarni skupščini konference o prihodnosti Evrope.

Prihodnji konec tedna bo v Strasbourgu potekal drugi od štirih forumov. Na njem bodo razpravljali o evropski demokraciji in vrednotah, pravicah, pravni državi in varnosti. Udeležence bo nagovoril sopredsedujoči izvršnemu odboru konference, državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan.