Podjetja Slovenija 17.9.2021 14:34

Gospodarstveniki na Mosu za manj birokratizacije in več povezovanja

Celje, 17. septembra - Gospodarstveniki so na današnjem omizju, ki so ga pripravili v okviru sejma Mos v Celju, govorili o spodbudah gospodarstvu. Udeleženci omizja so se zavzeli za zmanjšanje birokratizacije ter ocenili, da bi se bilo treba pri prijavah na različne razpise še bolj povezovati z raziskovalnimi ustanovami.

Celje, Celjski sejem. Mednarodno obrtni sejem MOS. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Celje, Celjski sejem.
Mednarodno obrtni sejem MOS.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Kot je dejal generalni direktor Steklarne Hrastnik Peter Čas, so bili v preteklosti deležni določenih finančnih spodbud pri uvedbi novih tehnologij. Postregel je s podatkom, da so od leta 2018 do lani za razvoj in implementacijo bolj zelenih tehnologij, povezanih s steklarsko industrijo, namenili približno 20 milijonov evrov, pri tem pa so bile odločilne podpore države in EU. Omenil je, da so pred dnevi v steklarni naročili hibridno peč za taljenje stekla, kakršne v Evropi še ni.

Direktor Javne agencije Spirit Tomaž Kostanjevec je povedal, da si prizadevajo za preboj, prepoznavnost in internacionalizacijo slovenskih podjetij. Po njegovih besedah obiskujejo tudi podjetja, da bi ugotovili, kakšne so njihove potrebe, in to potem vključujejo v javne razpise. Prav tako analizirajo poslovno okolje drugih držav, da bi ugotovili, kaj delajo drugače. Zavzel se je tudi za odpravo obremenitve kadrov z nepotrebnimi birokratskimi opravili in krepitev podjetniškega ekosistema.

Novomeški župan Gregor Macedoni je predlagal, da bi se delavcu, ki bi se odločil za zaposlitev v turizmu, določeno obdobje sofinanciralo plačo, ker so zaposlitve v turizmu težke. Menil je tudi, da bi bilo treba poiskati sinergijske učinke med sektorjema lesne biomase in energetike.

Vodja sektorja za posebne razvojne spodbude Slovenskega podjetniškega sklada Rok Huber je dejal, da so danes objavili nove javne pozive za podelitev vavčerjev za udeležbo v gospodarskih delegacijah v tujino in na mednarodnih forumih ter za celostno vrednotenje okoljskih vplivov. Prejšnji teden so objavili poziv za dodelitev vavčerjev za prenos lastništva. Letos sicer sklad za 5967 projektov zagotavlja 282 milijonov evrov.

Slovenski podjetniški sklad je junija med drugim objavil javni razpis za digitalno transformacijo podjetij v skupni vrednosti 30 milijonov evrov, ki ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj in ReactEU. V okviru tega razpisa bodo podjetja lahko pridobila do 100.000 evrov nepovratnih sredstev za izvedbo digitalne transformacije in dvig kompetenc zaposlenih ter povečala dodano vrednost na zaposlenega.