Svet 15.9.2021 16:47

Komisija opredelila koncept novega evropskega bauhausa

Bruselj, 15. septembra - Evropska komisija je potrdila koncept novega evropskega bauhausa, ki naj bi bil estetika evropskega zelenega dogovora. Ta vključuje številne ukrepe politike in možnosti financiranja. Cilj projekta je pospešiti preobrazbo različnih gospodarskih sektorjev, je sporočilo predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji.

Belgija, Bruselj.
Stavba Evropske komisije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Glede financiranja so pri Evropski komisiji zapisali, da bo v obdobju 2021-2022 iz programov EU namenjenih približno 85 milijonov evrov za projekte v okviru novega evropskega bauhausa. Pojasnili so, da bodo številni drugi programi EU bauhaus vključili kot povezan element ali prednostno nalogo brez vnaprej določenega namenskega proračuna.

Poleg tega bo Evropska komisija pozvala države članice, naj v svojih strategijah za teritorialni in družbeno-gospodarski razvoj uporabijo temeljne vrednote novega evropskega bauhausa ter mobilizirajo ustrezne dele svojih načrtov za okrevanje in odpornost ter programe v okviru kohezijske politike, da bi zgradili boljšo prihodnost za vse. Komisija bo ustanovila tudi laboratorij novega evropskega bauhausa.

"Novi evropski bauhaus združuje veliko vizijo evropskega zelenega dogovora s konkretnimi spremembami na terenu. Gre za spremembe, ki izboljšujejo naše vsakdanje življenje, ljudje pa se jih lahko dotaknejo in jih čutijo - v stavbah, na javnih mestih, pa tudi v modi ali pri pohištvu. Cilj je ustvariti nov življenjski slog, ki bo povezal trajnostnost in dobro zasnovo, ki potrebuje manj ogljika ter je vključujoč in cenovno dostopen za vse," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.