Podjetja 13.9.2021 13:17

Kolektor podpisal pogodbo o izgradnji avtocestnega odcepa nedaleč od Reke

Zagreb/Reka, 13. septembra - Slovenska družba Kolektor CPG, vodilni partner v konzorciju z italijansko družbo ICM, je danes z upravo javnega podjetja Hrvatske autoceste (HAC) podpisala pogodbo o izgradnji prve faze avtocestnega odcepa in obvoznice pri Novem Vinodolskem nedaleč od Reke. Vrednost projekta znaša 77,8 milijonov evrov, so sporočili iz Kolektorja.

Ljubljana.
Kolektor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ponudba slovensko-italijanskega konzorcija je zmagala na mednarodnem javnem razpisu maja letos. Bile je najugodnejša med šestimi prispelimi ponudbami.

Bodoča obvoznica pri Novem Vinodolskem bo v naslednjih fazah postala tudi del bodoče kvarnerske avtoceste med Reko in Žuto Lokvo v Liki, v kateri se bo povezala z avtocesto Zagreb-Split. Kolektor bo gradil 9,8 kilometra obvoznice, od tega je 6,5 kilometra bodoče avtoceste, so v podjetju zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Ostalih 3,3 kilometra odpade na ceste, ki bodo povezale bodočo kvarnersko avtocesto in jadransko magistralo pri Novem Vinodolskem.

Izpostavili so, da bo izgradnja obvoznice pri Novem Vinodolskem zahtevna, ker bodo morali izgraditi več objektov, kot sta predor Zagori s servisno cevjo in viadukt Ričina. Vozna cev predora bo dolga 834 metrov, servisna cev pa 770 metrov. Za viadukt Ričina v dolžini 1057 metrov so predvideni stebri višine od 15 do 52 metrov. Rok za izvedbo del je 36 mesecev od uvedbe v delo, so še dodali. V Novem Vinodolskem pričakujejo, da po odprtju obvoznice v poletni sezoni na njihovih cestah ne bo več hude gneče.

Hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je po današnjem podpisu pogodbe izrazil upanje, da bo projekt končan v skladu s pogodbo. Med drugim je izjavil, da je Kolektor CPG ena izmed najboljših gradbeniških družb v regiji, prav tako pa tudi družba ICM, ki se po Butkovićevih besedah ponaša z vrhunskimi referencami.

Direktor Kolektorja CPG Kristijan Mugerli je izrazil zadovoljstvo, da se obrestujejo napori družbe na tujih trgih. "Dokazati smo morali veliko mero strokovnosti in profesionalnosti, da nas danes lahko investitorji in partnerji prepoznavajo kot kompetentnega partnerja pri izvedbi največjih gradbenih projektov v regiji", je izjavil.

Na Hrvaškem so že dobro seznanjeni z zmogljivostmi Kolektorja, ki so ga angažirali na izgradnji državne ceste med Škurinjem in reškim pristaniščem. Projekt je vreden več kot 75 milijonov evrov. Slovenski gradbinec opravlja tudi 35 milijonov evrov vredne posle rekonstrukcije bazena Reka v pristanišču Reka. V rokah njihovih delavcev je tudi izgradnja sistema zbiranja, odvajanja in čiščenja odpadne vode na otoku Krk, ocenjena na več kot 44 milijonov evrov. Rokave so prav tako zavihali na izvedbi aglomeracije mest Cres, Martinščica, Mali Lošinj in Veli Lošinj v vrednosti 26,47 milijonov evrov, so še spomnili.