Podjetja #družba 9.9.2021 9:58

A1 Slovenija omogoča uporabo omrežja 5G v treh mestih

Ljubljana, 9. septembra - A1 Slovenija od danes na območju Ljubljane, Maribora in Celja omogoča uporabo omrežja 5G. Uporabnikom z ustreznimi telefoni bo ta na voljo brez dodatne aktivacije in brezplačno. Pokritje prvih treh mest je začetek razvoja omrežja 5G, s katerim bo A1 do konca naslednjega leta pokril vsaj 60 odstotkov prebivalstva, so sporočili.

V krajih, kjer je nova mobilna tehnologija že na voljo, so uporabnikom samodejno omogočili dostop do omrežja, ki prinaša hitrosti do 1000/100 megabitov na sekundo. Tehnologija bo brezplačno na voljo vsem uporabnikom, visoke hitrosti pa najmanj do konca leta 2021, nato pa bodo na voljo ob doplačilu.

"Z novo tehnologijo gradimo brezžično optiko, ki bo našim uporabnikom zagotavljala zanesljiv, gigabitni internet. Za A1 je to še posebej pomembno, saj s tem želimo le še utrditi vodilno pozicijo internetnega ponudnika. Preko našega omrežja se namreč preteče 46 odstotkov vsega mobilnega internetnega prometa v Sloveniji," je poudaril predsednik uprave A1 Slovenija in A1 Srbija Dejan Turk.

Infrastrukturo, potrebno za zagon omrežja, A1 Slovenija zagotavlja Nokia, ki je dolgoletna in strateška partnerica skupine A1 Telekom Austria Group. V Sloveniji bo zagotovila opremo radijskega dostopovnega omrežja in jedrnega mobilnega omrežja. S tem so v družbi potrdili svojo zavezanost zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na vrhunski in varni infrastrukturi tako za poslovne kot tudi zasebne uporabnike.

A1 Slovenija po uspešno zaključeni javni dražbi frekvenc uresničuje zastavljeno strategijo vzpostavitve omrežja pete generacije ob nadgradnji obstoječega mobilnega omrežja 4G/LTE, s katerim pokriva več kot 99 odstotkov prebivalstva, z naprednejšo različico LTE-A pa 71 odstotkov prebivalstva, so še navedli.