Podjetja 11.9.2021 7:50

Štore Steel lani po osmih letih ponovno z izgubo

Štore, 11. septembra - Podjetje za proizvodnjo jekla Štore Steel je lani zaradi epidemije po osmih letih ponovno poslovalo z izgubo. Znašala je 2,5 milijona evrov, medtem ko je imela družba leta 2019 2,8 milijona evrov dobička. Čisti prihodki so lani glede na leto prej upadli za 24,1 odstotka na 85,7 milijona evrov, kar je tudi 17,2 odstotka manj od načrtovanega.

Štore.
Družba Štore Steel.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal direktor družbe Jani Jurkošek, je razlog za lansko negativno poslovanje upad aktivnosti v avtomobilski industriji, ki je njihovo najpomembnejše ciljno področje. Upad aktivnosti je bil posledica pandemije.

Glede stanja v panogi v letošnjem letu je povedal, da povpraševanje presega ponudbo, so pa tudi težave glede oskrbe s surovinami, ki so čedalje dražje, dobavni roki pa se podaljšujejo.

"Naš prvotni načrt je bil, da se vrnemo na raven leta 2019, vendar bomo, glede na stanje trga, to presegli," je dejal Jurkošek. Štorska jeklarna tako letos načrtuje 104,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje ter 2,5 milijona evrov čistega dobička.

Po Jurkoškovih besedah so imeli lani zaradi razglasitve epidemije od maja do konca septembra polovično zasedenost proizvodnih zmogljivosti. Povpraševanje po njihovih izdelkih pa se je močno spremenilo oktobra, kar jim je omogočilo ublažitev negativnega poslovnega izida.

Lani so prodali 111.770 ton jekla, kar je 15,7 odstotka manj kot leta 2019 in 17,8 odstotka pod načrtom. Za naložbe je podjetje, ki zaposluje okrog 480 delavcev, lani namenilo 893.500 evrov.

Jurkošek je tudi dejal, da je bila v času večkratnih načrtovanih prekinitev proizvodnje med majem in avgustom lani večina zaposlenih napotena na začasno čakanje na delo, z manjšim številom vzdrževalnega osebja in operaterjev pa se je izvajal fazni letni remont s poudarkom na splošnih pregledih naprav. V sklopu investicijskega vzdrževanja so se izvedle najnujnejše sanacije. Čas zmanjšanega povpraševanja po jeklu je bil izkoriščen tudi za preizkušanje novih tehnologij in uvajanje novih izdelkov.