Mediji 7.9.2021 11:02

Na spletu zaživel novi portal Kritika

Ljubljana, 7. septembra - Slovenski gledališki inštitut (Slogi) je na spletu vzpostavil prostor za referenčno slovensko gledališko kritiko (predvsem) institucionalne produkcije in tudi tako stopil v konstruktivni dialog z gledališko umetnostjo. Portal Kritika je zaživel danes, vzpostavljen je kot samostojna enota slovenskega gledališkega portala SiGledal.

Kot so zapisali pri Slogiju, se gledališče zaveda nujnosti kontinuirane, strokovne, na jasnih kriterijih utemeljene poglobljene recenzije svojega delovanja. Zato želi spletni portal Kritika ponuditi strokovno, konsistentno, ažurno, prodorno in neodvisno kritiško misel, ki služi tako (samo)refleksiji uprizoritvenih umetnosti kot tudi zgodovinjenju (minljivih) uprizoritev.

Portal Kritika je prostor za referenčno kritiko, recenzije in refleksijo uprizoritvenih umetnosti. Pomembna poslanstva Kritike so: konstruktiven dialog z uprizoritvenimi umetnostmi, strokovna presoja, izhodišča za samopremislek in razvoj, usmerjanje in vzgoja gledalca, odpiranje drugačnih pogledov na videno/doživeto. Predvsem pa portal Kritika stroki ponuja prostor, kjer lahko neodvisno in prostorsko neomejeno razvija kritiško misel o sodobni uprizoritveni umetnosti, so dodali.

Portal Kritika ima tri podstrani. Osrednji del portala Kritika je namenjen objavljanju kritik posameznih predstav profesionalnih slovenskih gledaliških ustvarjalcev, predvsem institucionalnih in vidnejših neinstitucionalnih producentov. Podstran Mnenja je namenjen daljšim mnenjskim zapisom, intervjujem, pregledom sezon, odmevom z gostovanj slovenskih gledališčnikov v mednarodnem prostoru in odmevom z gostovanj tujih presežnih gledaliških dogodkov v Sloveniji, poročilom s tujih gledaliških festivalov, esejističnim zapisom o slovenskem gledališču in gledališki produkciji. Podstran Mala šola kritike pa je namenjena objavi kritiških zapisov mladih kritikov, ki nastajajo v okviru delavnic in seminarjev kritiškega pisanja. Namen te podstrani je vzpostaviti prostor za javno objavo in s tem tudi za primerjavo, pridobivanje izkušenj in razvoj mladega pisca.

"Cilj portala Kritika ni le spremljanje in vrednotenje gledališke produkcije, temveč tudi nuditi prostor za razvoj pisanja kritike, za učenje in razvoj piscev. Zato smo k sodelovanju povabili široko paleto piscev, od starejših in že uveljavljenih do najmlajših, perspektivnih. Zelo resno bomo pristopili tudi k uredniškemu delu in delu s pisci. Verjamem, da bomo na tak način lahko ustvarili kreativni prostor, v katerem se bodo prepletale veščine, znanja, izkušnje, ideje ... prostor, ki bo nudil možnosti za profesionalni razvoj pisca," je v intervjuju, objavljenem na spletni strani SiGledal, povedala direktorica Slogija ter pobudnica in nosilka izvedbe projekta in članica uredniškega odbora portala Kritika Mojca Jan Zoran.

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc pa je v popotnici novemu kritiškemu portalu zapisala:"V nekaj desetletjih so se razmere za kritiško dejavnost zaradi hitre digitalizacije medijev, ki jo je izkušnja pandemije covida 19 še dodatno pospešila, močno spremenile. Zato je novi slovenski portal, namenjen umetniški kritiki, pomembna pridobitev. Še zlasti ob upoštevanju dejstva, da je digitalna transformacija družbe ena od prednostnih nalog EU in da je uspela vlada Republike Slovenije v Načrtu za okrevanje in odpornost pridobiti tudi tri milijone evrov sredstev za skupni nacionalni kulturni portal e-Kultura."

Glavni in odgovorni urednik Kritike je dramaturg Rok Andres, članici uredniškega odbora pa sta še dramaturginja in kritičarka Vilma Štritof ter kritičarka Maša Radi Buh. Portal Kritika je dostopen na https://veza.sigledal.org/kritika.