Turizem 20.7.2021 16:14

Ob veliki prometni gneči pred sotesko Vintgar pozivi k trajnostni mobilnosti

Gorje, 20. julija - Na vrhuncu poletne turistične sezone tudi letos na območju soteske Vintgar prihaja do občasnih velikih težav v prometu. Turistično društvo Gorje zato znova poziva obiskovalce, naj do soteske dostopajo peš, s kolesom ali z javnim prevozom. V kratkem bi utegnila v veljavo stopiti tudi odredba o omejitvi dopustnega števila obiskovalcev v soteski.

Gorje. Soteska Vintgar. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Gorje.
Soteska Vintgar.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Promet je najhujša zagata ob ogledovanju naravne znamenitosti Vintgar. Količina in predvsem velikost pločevine ter občasno tudi številčnost obiskovalcev v specifičnih urah dneva, med 10.30 in 13. uro, je težava, ki jo po najboljših močeh poskušamo obvladovati, vendar tu in tam prebije iz okvirov," je v današnjem sporočilu za javnost zapisal strokovni vodja Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant.

V društvu obiskovalcem priporočajo, naj do soteske pridejo peš, s kolesom ali javnim prevozom. Da obiskovalce seznanjajo s tem in z režimom obiskovanja soteske, prosijo tudi ponudnike namestitvenih kapacitet in druge, ki imajo neposreden stik s turisti. "Po naših najboljših močeh se trudimo za vzdržnost. Ob vsem bi radi, da gostje, ki pridejo obiskat sotesko Vintgar, le-to doživijo v polnosti in z zadovoljstvom," so poudarili.

Kot je pojasnil Bregant, so z veliko truda dosegli, da v sezoni na relaciji Jesenice-Dobrava-Vintgar-Bled-Jesenice vozi avtobus, vendar je žal večinoma prazen, medtem, ko se vozniki avtodomov prebijajo po cestah, ki tega dejansko niti ne omogočajo. Promet na lokalni cesti na odseku Fortuna do Vintgarja je za avtodome celo prepovedan.

Kot je napovedal Bregant, utegne v kratkem začeti veljati odredba o omejitvi dopustnega dnevnega števila obiskovalcev in trenutnega najvišjega števila obiskovalcev v soteski. V zvezi s tem in v zvezi s prezasičenostjo parkirišč so v Turističnem društvu Gorje že pridobili odločbo Direkcije RS za infrastrukturo, na podlagi katere bodo lahko lokalno cesto, ki vodi v smeri Vintgarja, na odcepu od državne ceste pri Fortuni za krajša časovna obdobja zapirali za motorni promet.