Turizem 17.7.2021 8:36

Ob vse večjem obisku TNP poudarek na ozaveščanju in informiranju

pripravila Tinkara Zupan

Bled, 17. julija - Obisk zavarovanega območja Triglavskega narodnega parka se iz leta v leto povečuje. Pandemija je k obiskovanju narave spodbudila tudi tiste, ki doslej parka in pravil vedenja v njem niso poznali. Tako je informiranje in ozaveščanje obiskovalcev postalo še pomembnejše, premajhno število naravovarstvenih nadzornikov pa še izrazitejše.

Triglavski narodni park. Dvojno jezero v Triglavskem narodnem parku. Foto: Lea Udovč/STA Arhiv STA

Triglavski narodni park.
Dvojno jezero v Triglavskem narodnem parku.
Foto: Lea Udovč/STA
Arhiv STA

Letošnja poletna sezona je na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) podobna lanski. Tujcev je zaradi pandemije precej manj kot pretekla leta, na obisk naravnih znamenitosti in v gore pa se podaja vse več Slovencev. "Že lani smo ugotavljali, da v park prihajajo tudi obiskovalci, ki doslej še niso bili tukaj in enostavno ne vedo, kako se obnašati" je povedal direktor javnega zavoda TNP Janez Rakar.

Zato so v parku že lani namenili posebno pozornost povečanemu informiranju in ozaveščanju obiskovalcev. Poleg informacijskih središč pomembno vlogo pri tem opravljajo naravovarstveni nadzorniki TNP. Teh je okoli 20, Rakar pa si želi, da bi jih bilo več, saj pokrivajo kar 89.000 hektarov veliko območje, ki predstavlja štiri odstotke slovenskega ozemlja.

Kot je ocenil vodja naravovarstvene nadzorne službe v TNP Sašo Hrovat, bi moralo biti v vrhuncu poletne sezono nadzornikov vsaj še enkrat več, kot jih je. Nadzorujejo namreč visokogorje in sredogorje, pa tudi alpske doline.

"Vsak trenutek zato ne moremo biti tam, kamor nas kličejo, ko se pojavljajo kakšne kršitve," je pojasnil Hrovat. Kot je povedal, se sicer počasi znova rojeva tudi prostovoljno nadzorništvo, ki je prav tako pomembno z vidika ozaveščanja obiskovalcev, pa tudi opozarjanja na kakšne težave na terenu.

Tudi v okviru projekta VrH Julijcev so se v TNP zavezali k vzpostavitvi mreže prostovoljnih nadzornikov. To so lahko tudi študenti ali upokojenci, prebivalci parka oziroma vsi zainteresirani, ki poznajo ta prostor in z njim živijo.

Za informiranje o parku skušajo angažirati tudi osebje v planinskih kočah in kadre v turizmu, ki imajo neposreden stik z obiskovalci. Prav tako naravovarstveni nadzorniki sodelujejo s policisti, s katerimi izvajajo skupne nadzore, v katerih ozaveščajo obiskovalce in ljubitelje gora.

"Obiskovalci stik z naravovarstvenimi nadzorniki pohvalijo. Zadovoljni so, ko jim dajo informacijo in jih usmerijo," je povedal Rakar. Hrovat pa je pojasnil, da skušajo, tudi ko se pojavijo težave in kršitve predpisov, zadeve izpeljati na način, da prihaja do čim manj konfliktnih situacij. Tako precej večji poudarek kot kaznovanju in globam dajejo informiranju in opozarjanju.

Opažajo predvsem veliko družin z otroki, pa tudi drugih, ki praktično prvič prihajajo na območje TNP. "Seveda je povsem razumljivo, da niso dovolj informirani in ozaveščeni o tem, kam gredo. Zato jih po lepi, mirni poti informiramo, na kaj morajo biti pozorni in kako naj se obnašajo," je pojasnil Hrovat.

Informiranje je posebej dobrodošlo za tiste, ki se odpravljajo v hribe, pa doslej vanje še niso veliko zahajali. "Včasih niso ustrezno pripravljeni ali opremljeni za obisk gora," je pojasnil Hrovat. Ljudem pred vsako turo ne le v visokogorje temveč tudi v sredogorje svetujejo, naj se o njej dobro informirajo in ustrezno pripravijo. Tako bo tudi nesreč in drugih neljubih situacij manj.

Kot ocenjuje Rakar, se bo obisk v narodnih parkih tudi v prihodnje še povečeval, saj strokovnjaki vse bolj pozivajo ljudi, naj se odpravijo v naravo in se v njej sprostijo ter odpravijo stres. Kot kažejo javnomnenjske raziskave, sta osrednji motiv za obisk TNP mir in lepa krajina. "Da bomo to lahko zagotavljali, bo glede na rast števila obiskovalcev, nujno njihovo usmerjanje," je izpostavila vodja informacijsko izobraževalne službe TNP Majda Odar.

Gre za vprašanje socialne zmogljivosti prostora, pri čemer je ključno preusmerjanje obiska na manj obremenjene točke in spodbujanje trajnostne mobilnosti. Prav lani in letos, ko je zaradi pandemije število enodnevnih gostov večje, to še bolj pride do izraza. Obiskovalce zato dodatno nagovarjajo, naj se namesto lastnih avtomobilov poslužujejo javnega prevoza in kolesarjenja.

"Pohodnike, planince in druge obiskovalce pozivamo tudi k spoštovanju osnovnega bontona, predvsem rabe označenih planinskih poti, tako zaradi same krhkosti območja kot zaradi spoštovanja zasebnosti domačinov," je povedala Odarjeva. Ob jubilejih, ki jih letos praznuje park, pa vabijo tudi na vrsto vodenih pohodov in drugih dogodkov, ki jih pripravljajo tekom poletja.