Turizem 18.7.2021 9:00

Turistične agencije s povečanim povpraševanjem po organiziranih potovanjih

piše Karmen Kleiderman

Ljubljana, 18. julija - Slovenci v zadnjem času, ko so države omilile stroge ukrepe za zajezitev pandemije covida-19, več potujejo. Povpraševanje je sicer slabše kot lani, v turističnih agencijah pa opažajo rast zanimanja za organizirana potovanja. V Združenju turističnih agencij Slovenije povratek na raven pred pandemijo pričakujejo do sredine leta 2025.

Filipini. Plaža na otoku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Filipini.
Plaža na otoku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Povpraševanje po počitnicah in potovanjih se počasi vrača," je za STA povedal generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević. Težko sicer reče, da gre za povečano povpraševanje, saj so v zadnjih 17 mesecih lahko nekaj malega počitnic in potovanj ponujali zgolj kratke tri mesece v lanskem letu.

Kot je dodal, je povpraševanje v primerjavi z lansko, pogojno rečeno 'poletno sezono', še za kakšnih 20 odstotkov slabše. Vrsta aktivnih prepovedi in posrednih ovir namreč onemogoča potrošnikom resnejše načrtovanje počitnic.

Posebnosti v povpraševanju je zaradi koronavirusa obilo. "Predvsem smo v Sloveniji močno omejeni v tem, kam naši gostje lahko potujejo brez preveč zapletov. Stalno spreminjajoči se pogoji so povzročili občasne navale in vmesna obdobja nepričakovanega mrtvila. Predvsem to izjemno otežuje ponudbo domačemu gostu ter praktično onemogoča resno nastopanje na tujih trgih," je pojasnil.

V agencijah sicer tedensko spremljajo razmere, povezane s pandemijo in ukrepi. Letos je večina ljudi zaradi negotovosti čakala z rezervacijo na pozne pomladne in celo poletne mesece, so za STA povedali v agenciji Sonček, kjer opažajo, da so ljudje, predvsem cepljeni, letos že bolj sproščeni glede odločanja, kam na počitnice.

V turistični agenciji Palma opažajo, da se zdaj na njih obračajo tudi tisti potniki, ki so doslej vse urejali sami. V teh zaradi pandemije negotovih časih opažajo, da je potnikom zelo pomembno, da imajo v ozadju domačega organizatorja oz. agencijo, ki poskrbi vse potrebno pred, med in po počitnicah ali potovanjih. Kot so povedali za STA, je z uvedbo evropskega digitalnega potrdila organizacija potovanj še lažja.

Za agencije je po Mrvaljevićevih besedah na prvem mestu varnost potovanja. Od varnih destinacij tako ponujajo sosednjo Hrvaško, pa tudi grške otoke, ki so za razliko od celinske Grčije bistveno bolj varni, saj je precepljenost domačinov med 80- in 90-odstotna. V ponudbo so vključili tudi druga t.i. zelena območja, Tenerife in Madeiro ter še nekatera turistom prilagojena letovišča v Turčiji in Egiptu.

V Sončku od prvomajskih praznikov naprej beležijo veliko povpraševanje po počitnicah, a to pripisujejo predvsem temu, da je pretekla leta veliko Slovencev rezerviralo počitnice že od januarja naprej, ko je bil čas za t.i. first minute ponudbe. Tradicionalno beležijo veliko povpraševanje po Jadranu, Grčiji in Egiptu.

V Palmi največ zanimanja beležijo za Grčijo in Hrvaško, letos so ob lastnih prevozih in organiziranih avtobusih dodali še posebno letalo v Dubrovnik, od koder pokrivajo dobršen del Dalmacije in Črne gore. Med Slovenci sta zelo priljubljena tudi Turčija in Egipt, povprašujejo še po Madeiri, Tenerifu in Majorki, pa tudi po Skandinaviji in baltskih državah.

"Počasi se vračajo avtobusna potovanja in križarjenja, pogrešamo še več zanimanja po daljnih deželah," so povedali v Sončku. Tudi v Palmo so se vrnila avtobusna potovanja, predvsem v Francijo, Italijo in na Hrvaško.

V Sončku zaradi turističnih bonov beležijo veliko povpraševanja tudi po aranžmajih v Sloveniji. "Spodbujamo ljudi, da smo dobri gostitelji drug drugemu, in da kar najbolj izkoristimo možnost cenejših počitnic v naši lepi domovini," so dodali.

Tudi v Palmi za vse, ki bi raje ostali v Sloveniji, nudijo bogato izbiro nastanitvenih objektov, od obale, do jezer, gora in zdravilišč. "Ponudba je, glede na razmere, resnično celovita in pestra," so dodali.

Turistična panoga je sicer po Mrvaljevićevi oceni po letu in pol v stanju letargije. Podjetja so namreč v precejšnji meri izčrpala kapitalske rezerve, s pomočjo ukrepov države, ki jih zdaj ni več, so doslej uspela zadržati veliko večino zaposlenih.

"Zelo se trudimo, da bi pomagali zakonodajalcem razumeti potrebo po tem, da se z državno pomočjo 'odteče' še ključni del zaključka do konca leta, ko pričakujemo, da se bo s počasno normalizacijo v dveh do treh letih turizem dejansko vrnil v okvire velikosti, ki jo je zavzemal pred letom 2020," je pojasnil.

Optimističen je glede prihodnosti organiziranih potovanj in turističnih agencij. "Nikakršnega dvoma ni, da bo človeški duh vedno znova želel raziskovati svet, v katerem živimo. Turizem je prilagodljiv; Slovenija lahko ponuja trajnostno, zeleno in varno turistično izkušnjo, ki še ni obremenjena s prevelikimi množicami. Verjamemo v slovenski turistični produkt," je dejal.

Slovencem bodo še naprej ponujali izkušnjo zunanjega sveta, verjamejo namreč, da bo potovanje spet zavzelo pomembno mesto na lestvici kakovostnih življenjskih doživetij. "Realno pričakujemo ob pogoju normalizacije do konca leta povečevanje približno 65 odstotkov obsega poslovanja v letu 2022, povratek do polnega obsega pa do sredine leta 2025," je še ocenil Mrvaljević.