6.7.2021 18:37

Bruselj s strategijo trajnostnega financiranja za doseganje podnebnih ciljev

Bruselj, 6. julija - Evropska komisija je danes predstavila prenovljeno strategijo za trajnostno financiranje, ki določa vrsto pobud za obvladovanje podnebnih sprememb. Načrt obenem spodbuja zasebno financiranje naložb v sektorje, ki bi lahko pripomogli k doseganju podnebnih ciljev EU do leta 2030. Predlaga tudi nov evropski standard za zelene obveznice.

Belgija, Bruselj. Evropska komisija. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Evropska komisija.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Nova strategija za trajnostno financiranje določa več pobud za obvladovanje posledic podnebnih sprememb in drugih okoljskih izzivov, hkrati pa povečuje naložbe in vključenost malih in srednjih podjetij v prehod EU na trajnostno gospodarstvo, so sporočili v Bruslju.

Doseganje podnebnih ciljev ne bo poceni, je ob predstavitvi strategije opozoril izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. "Jasno je, da samo javne naložbe ne bodo mogle pokriti te velike naložbe. Evropa bo potrebovala okoli 350 milijard evrov dodatnih naložb letno, da bi dosegla zmanjšanje izpustov za najmanj 55 odstotkov do leta 2030," je pojasnil.

Zato je današnja strategija za trajnostno financiranje "ključna za spodbujanje zasebnega financiranja za doseganje naših podnebnih ciljev in reševanje drugih okoljskih izzivov", je dejal komisar, ki je pristojen tudi za finančno stabilnost in finančne storitve.

Komisija ob strategiji predlaga tudi evropski standard za zelene obveznice za preprečevanje lažnega zelenega oglaševanja in jasno priznavanje tistih obveznic, ki resnično pomenijo trajnostne naložbe, je še povedal Dombrovskis.

Komisija je na podlagi 8. člena taksonomije EU danes sprejela tudi delegirani akt o informacijah, ki jih morajo razkriti finančna in nefinančna podjetja o tem, kako trajnostne so njihove dejavnosti.

Pri evropski potrošniški organizaciji (Beuc) so načrte komisije glede trajnostnega financiranja danes pozdravili. Obenem pa so bili kritični do tega, da namerava komisija nadaljevati z načrti, da nekatere vrste naložb v plin v okviru taksonomije - sistema označevanja zelenih naložb, označi za "trajnostne".

Dombrovskis je odločitev o financiranju naložb v plin sicer danes zagovarjal. Zemeljski plin in tudi jedrska energija bi lahko podpirala pot do razogljičenja. Evropska komisija to možnost po njegovih besedah še preučuje.

Za države članice, ki morajo čim hitreje opustiti premog, ki onesnažuje veliko bolj, lahko zemeljski plin predstavlja najhitrejšo in najbolj stroškovno ugodno alternativo. Vendar bi tudi to bila le prehodna rešitev, je še dejal.