26.6.2021 7:51

V Mariboru podelili nagrade za izjemna dela s področij elektroenergetike in avtomatizacije

Maribor, 26. junija - Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (FERI) so ta teden podelili Bedjaničeve nagrade za izjemna akademska dela s področij elektroenergetike in avtomatizacije, in sicer so jih prejeli Mitja Kolenc za doktorsko disertacijo ter Rok Rečnik in Mitja Garmut za pridobitev naslova magistra.

Mitja Kolenc s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je nagrado za doktorsko disertacijo prejel za delo Komunikacijski sistemi za spremljanje podatkov o razpršenih virih energije, Rok Rečnik in Mitja Garmut s FERI pa sta nagradi prejela za deli Določanje napolnjenosti baterij z uporabo umetnega nevronskega omrežja oziroma Primerjava različnih topologij statorjev za brezkrtačne enosmerne (BLDC) motorje.

Nagrajence je izbrala komisija, ki so jo sestavljali Marko Čepin, Danjel Vončina, Boštjan Polajžer, Aleš Hace, Boris Žitnik in Maks Babuder.

Nagrade prof. dr. Vratislava Bedjaniča za izjemna akademska dela s področij elektroenergetike in avtomatizacije podeljujejo od leta 1970 dalje, in sicer izmenično v Ljubljani in Mariboru.

Vključno z letom 2020 je bilo podeljenih 300 nagrad, od tega 168 nagrajencem z ljubljanske, 68 z mariborske in 64 z drugih univerz, je zapisano na spletni strani FERI. Nagrade so podelili za 58 doktoratov znanosti, 90 znanstvenih magisterijev, 13 magistrskih del po bolonjskem programu in 139 diplomskih del.

Z nagradami želijo na ljubljanski in mariborski fakulteti, ki izmenično organizirata podelitev pod sponzorstvom slovenskega združenja elektroenergetikov CIGRE-CIRED, ohraniti spomin na Bedjaniča in tudi na mnoge druge učitelje in mentorje, "ki vsakoletno popeljejo nove generacije v perspektivne gospodarske panoge".