#družba 18.6.2021 11:42

V aplikaciji VešKajJeš po novem tudi energijske vrednosti alkoholnih pijač

Ljubljana, 18. junija - Podatek o energijski vrednosti alkoholne pijače na označbi pogosto ni naveden, je pa zdaj na voljo uporabnikom aplikacije VešKajJeš. Alkohol namreč vsebuje veliko kalorij in lahko pomembno prispeva k skupnemu dnevnemu energijskemu vnosu. Na Inštitutu za nutricionistiko ob tem opozarjajo, da o varnem pitju alkohola ne moremo govoriti.

Ljubljana. Mobilna aplikacija VešKajJeš Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mobilna aplikacija VešKajJeš
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nadgradnjo v tej smeri je spodbudilo veliko zanimanje uporabnikov aplikacije. "Trenutna zakonodajna ureditev označevanja ne predvideva obveznega označevanja alkoholnih pijač s podatki o hranilni vrednosti, zato potrošnikom na označbah tovrstnih izdelkov pogosto niso na voljo," je izpostavila Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko in vodja projekta Veš, kaj piješ.

Trenutno je v bazi več kot 2700 alkoholnih pijač. Ko uporabnik aplikacije poskenira črtno kodo na alkoholni pijači, se prikaže energijska vrednost pijače na merico in na 100 mililitrov, ki temelji bodisi na podatku, kot ga je označil proizvajalec, bodisi na oceni. Ta je izračunana s posebnim algoritmom za ocenjevanje energijske vrednosti, ki je bil zasnovan v okviru programa Veš, kaj piješ, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje v okviru financiranja programov varovanja in krepitve zdravja.

Ocena je rezultat algoritma, ki temelji na dostopnem podatku o vsebovani količini energijsko zelo bogatega alkohola (vsebuje namreč sedem kcal oz. 29 kJ na gram alkohola) in na podatku o vrsti pijače, na podlagi katerega je ocenjena vsebnost skupnih ogljikovih hidratov, ki so tudi pomemben vir energije v tovrstnih izdelkih. Druga hranila pri ocenjevanju energijske vrednosti niso upoštevana, saj gre večinoma za zanemarljive količine, so pojasnili.

Kot poudarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), alkoholne pijače niso problematične le z vidika vsebnosti alkohola, ampak lahko pomembno prispevajo k dnevnemu energijskemu vnosu, saj s pitjem dobimo le kalorije, ne pa hranljivih snovi, ki bi jih sicer dobili ob zaužitju hrane z enako energijsko vrednostjo.

Pri ZPS so pregledali skoraj 100 piv oz. pijač na osnovi piva. "Piva in radlerji, tudi njihove brezalkoholne različice, vsebujejo sladkor, tudi njihova energijska vrednost ni zanemarljiva. Nadgradnja aplikacije VešKajJeš je zato zelo dobrodošla, saj bo prav vsak potrošnik lahko prišel do podatka o energijski vrednosti katere koli alkoholne pijače," je pojasnila Melita Kogovšek z ZPS.

V aplikacijo so vgrajena sporočila, s katerimi uporabnike ozaveščajo o škodljivostih pitja alkohola in o tem, da varnega pitja alkohola ni.

Pri programu Veš, kaj piješ? poleg Inštituta za nutricionistiko in ZPS sodelujejo še Institut Jožef Stefan in Nacionalni inštitut za javno zdravje.