18.6.2021 6:00

Evropski dnevi arheologije znova z dogodki v živo

Ljubljana, 18. junija - Evropski arheologi danes začenjajo s tridnevnim praznikom arheologije. Obeleževanju Evropskih dni arheologije, ki so jih prvič izvedli v Franciji leta 2010, se je Slovenija s še 15 evropskimi državami pridružila leta 2019. Danes je v združenju več kot 30 držav, ki bodo v teh dneh pripravile več dogodkov. Pester program se obeta tudi v Sloveniji.

Ljubljana. Arheološka izkopavanja. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Arheološka izkopavanja.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dogodke pripravljajo v številnih slovenskih mestih. Pokrajinski muzej Ptuj Ormož danes vabi k ogledu razstave Osrčje Petovione. Ptuj v rimski dobi, ki bo na ogled tudi v virtualni različici, v Beli krajini pa si bo mogoče pod strokovnim vodstvom ogledati arheološko najdišče Kučar.

Na ogled po arheološki poti skozi železnodobno gomilno grobišče ter na razstavo Kako so živeli vabijo danes v Botaničnem vrtu Univerze v Mariboru v Pivoli, v več krajih bodo pripravili tudi predavanja o novih arheoloških raziskavah.

V soboto Arheološki park Emonska hiša vabi na pot po 2000 let stari dediščini Emone, vabijo tudi v Zgodnjekrščansko središče, kjer pripravljajo več dogodkov na temo Rimljanov v Ljubljani, v Bohinjski Bistrici pa na voden ogled Ajdovskega gradca.

V nedeljo se je med drugim mogoče udeležiti javnega vodstva Zgodbe s stičišča svetov prazgodovine, ki ga pripravljajo v Narodnem muzeju Slovenije, v Nemški vasi oziroma pred Ajdovsko jamo pa bo mogoče prisluhniti zgodbam o ajdih v Posavju, je razvidno iz programa, ki obsega še številne druge brezplačne dogodke po vsej Sloveniji.

Evropski dnevi arheologije segajo v leto 2010, ko je francosko ministrstvo za kulturo Nacionalnemu inštitutu za preventivne arheološke raziskave zaupalo soorganizacijo in promocijo Nacionalnih dnevov arheologije. V letu 2019 je praznovanje preraslo državne meje, Franciji se je prvič pridružilo še 16 evropskih držav. Med najbolj uspešnimi je bila prav Slovenija, saj so sodelovanje predstavili v Parizu na sedežu Unesca, so zapisali slovenski koordinatorji projekta.

Tridnevni praznik arheologije, ki vsako leto poteka na začetku poletja, združuje vse, ki se ukvarjajo z arheologijo in približujejo javnosti zaklade kulturne dediščine kot tudi skrivnosti stroke. Izvajalci arheoloških izkopavanj, raziskovalne organizacije, univerze, muzeji in arheološka najdišča ali parki, laboratoriji, združenja in arhivi se združijo v želji po organizaciji raznolikih dejavnosti za obiskovalce. Lani je bilo praznovanje zaradi epidemije preseljeno na splet.