Podjetja 11.6.2021 15:44

V drugem sklopu razpisa pet prijav letalskih prevoznikov za subvencijo države

Ljubljana, 11. junija - Gospodarsko ministrstvo je danes odprlo ponudbe, ki so prispele v okviru drugega sklopa razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije. Kot so za STA povedali na ministrstvu, je na razpis za državne subvencije prispelo pet popolnih vlog. Skupni znesek subvencije v tem sklopu znaša 764.640 evrov.

Brnik.
Brniško letališče, letališče Jožeta Pučnika.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Kateri letalski prevozniki bi v Slovenijo leteli z državno subvencijo in koliko sredstev bo dobil vsak od njih, za zdaj ni znano. Imena bodo na ministrstvu, kot so pojasnili, namreč objavili šele potem, ko bodo upravičencem posredovani sklepi. Se je pa na drugi sklop razpisa prijavila peterica prevoznikov, ki so se prijavili že na prvi sklop razpisa in so lete z ljubljanskega letališča izvajali v preteklih mesecih.

Ministrstvo je novembra lani v okviru prvega sklopa razpisa subvencijo v skupni višini slab milijon evrov za ponovno vzpostavitev letalskih povezav s Slovenijo namenilo osmim letalskim prevoznikom, in sicer Turkish Airlines, Swiss Air, Air Serbia, Montenegro Airlines, Lufthansa, Air France, Wizzair in LOT.

Prijavitelji morajo vsaj dva meseca, dvakrat tedensko izvajati redne potniške linije na eno izmed letališč v Sloveniji, in sicer v obdobju od 28. marca do 30. oktobra letos, torej v času poletne letalske sezone. A to še naprej hromi pandemija covida-19, zaradi katere je zmanjšan obseg potniških letov.

Kot so danes pojasnili na gospodarskem ministrstvu, so letalski prevozniki lete izvajali skladno s epidemiološko situacijo v Sloveniji in Evropi. Pogodbene obveznosti namreč ne veljajo v primeru izjemnih okoliščin, ki so povezane z zelo slabo epidemiološko sliko v državi, iz katere prevoznik leti, kakor tudi v Sloveniji.

Današnje odpiranje je bilo sicer drugo od treh odpiranj ponudb v okviru razpisa za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, na katerem je letalskim prevoznikom na voljo skupno pet milijonov evrov za sofinanciranje stroškov, nastalih pri zagotovitvi letov v Slovenijo. Razpis je zastavljen tako, da več pomoči prejmejo letalski prevozniki, ki v Slovenijo izvedejo več letov in pripeljejo več potnikov.

Cilj razpisa je ohraniti obstoječe redne mednarodne letalske linije, spodbuditi ponovno vzpostavitev rednih letalskih linij prevoznikov, ki so zaradi posledic pandemije že prenehali leteti v Slovenijo, ter k letenju v Slovenijo spodbuditi tudi nove letalske prevoznike.