Expo 2020 10.6.2021 18:58

Slovenski paviljon na Expu v Dubaju čaka na opremljanje

Ljubljana, 10. junija - Paviljon, s katerim se bo Slovenija predstavila na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju, je zgrajen, po nekajmesečnem mirovanju pa bodo stekli postopki opremljanja, v četrtem poročilu vladi navaja generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk. Zamik svetovne razstave zaradi pandemije covida-19 je sicer projekt podražil za dober milijon evrov.

Združeni arabski emirati, Dubaj. Slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Združeni arabski emirati, Dubaj.
Slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo Dubaj 2020.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Svetovna razstava Expo 2020 Dubaj bo zaradi pandemije covida-19 potekala od 1. oktobra letos do 31. marca prihodnje leto. Skupna vrednost projekta v treh letih (od 2019 do 2021) je bila prvotno ocenjena na 9,7 milijonov evrov brez davka na dodano vrednost, vendar je, zaradi zamika razstave za eno leto, prišlo do dodatnih finančnih obveznosti. Nova skupna predvidena vrednost je 11,02 milijona evrov, je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo navedlo v sporočilu za javnost po seji vlade.

Generalni komisar Slovenije za Expo vladi o napredku pri pripravah poroča najmanj dvakrat letno. Na današnji seji je vlada sprejela njegovo četrto poročilo. To se nanaša na aktivnosti projekta v obdobju od 1. julija lani do 31. januarja letos.

V začetku leta so bila dela na gradbišču slovenskega paviljona zaključena, 26. januarja je potekal slavnostni dogodek ob zaključku gradnje, ki se ga je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek z delegacijo in drugimi gosti. "Sledilo bo nekajmesečno mirovanje, nato pa se pričnejo postopki opremljanja paviljona in ostale aktivnosti, skladno s predvidenimi časovnimi roki," je zapisal Volk.

Slovenija se bo v Dubaju predstavila z geslom Slovenija - zelena in pametna izkušnja. Med tremi glavnimi temami svetovne razstave - mobilnost, priložnost in trajnost - bo slovenski paviljon umeščen v slednjo. Slovenijo bo objekt predstavljal kot zeleno oazo sredi puščave Združenih arabskih emiratov, pa tudi kot zeleno osrčje Evrope na stičišču kopenskih in morskih prometnih poti s pomembnim geostrateškim položajem.

Expo, ki bo tokrat prvič potekal v eni od arabskih držav, se prednostno osredotoča na trge Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike. Na njih namreč živi več kot tri milijarde ljudi, Dubaj, ki ga gosti, pa je eno najmočnejših globalnih poslovnih središč, saj ima v njem podružnico več kot 70 odstotkov največjih svetovnih podjetij. Organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev.