Turizem 10.6.2021 12:45

Turistični ponudniki na Pohorju s projektom kulinarične transverzale

Maribor, 10. junija - Turistično društvo gostincev Pohorja, ki povezuje tamkajšnje gostince, planinske koče, ponudnike nočitvenih zmogljivosti in turistične kmetije na območju Maribora, Hoč, Slovenske Bistrice, Ruš in Frama, se pripravlja na poletni del turistične sezone. V ta namen so predstavili nove kartončke in zemljevide Pohorske kulinarične transverzale.

Kot je povedal novi predsednik društva Robert Jeršič, so se podobnega projekta lotili že pred dvema letoma, a je bilo takrat ponudnikov precej manj, letos pa je teh 16 oz. dvakrat toliko kot v prvem poskusu.

"Veseli nas, da se vse bolj povezujemo, saj lahko le na tak način uspešno delamo in lažje prebrodimo tudi aktualne razmere zaradi epidemije. Občine so nam tudi letos prisluhnile ter nam pomagale pri ponatisu kartončkov, ki jih bo mogoče prevzeti na različnih lokacijah, med drugim tudi pri spodnji postaji vzpenjače, v mariborskem in bistriškem Ticu in vseh občinah," je dejal Jeršič.

Ob tem je poudaril, da si v prihodnje želijo povezati celotno Pohorje, torej tudi ponudnike z območja Rogle in Kop.

Med tistimi, ki so zelo zainteresirani za razvoj celoletnega turizma na tem območju, je tudi direktor Pohorje Village Resorta Vasja Ilešič, ki trenutno upravlja enega večjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti na Mariborskem Pohorju. Čeprav so se začetka poslovanja lotili v najbolj negotovih časih, je optimist za prihodnost, saj se na Pohorju že kar nekaj let dogaja vse več stvari, ki so zanimive za obiskovalce.

Pohorska kulinarična transverzala svojo letošnjo pot začenja v soboto in bo trajala vse do konca krompirjevih počitnic, sicer pa je Ilešič v sklopu Pohorskega poletja 2021 napovedal še teden Pohorske omlete, ki bo potekal konec junija, mesec dni pozneje teden borovničevih jedi, jeseni pa seveda teden gobovih in teden kostanjevih jedi.

Skozi celotno poletno obdobje bo obiskovalcem na voljo kolesarsko pohodniški avtobus, pripravili bodo vodene izlete po poteh kulinarične transverzale z ogledi znamenitosti, pripravljamo pa tudi posebno doživetje pohorskih gozdov "skozi oči, kot jih vidijo ptice", in sicer z izleti na Zreško Pohorje in tamkajšnjo Pot med krošnjami.

"Prav te dni smo dobili še dodatno pozitivno sporočilo s strani ministrstva za gospodarstvo glede novih turističnih bonov. Mi jih seveda pozdravljamo, čakamo še na več konkretnih podatkov in upamo, da bo del teh porabljen tudi v naši destinaciji," je dejal Ilešič in ob tem posebej poudaril, da si želijo sezono čim bolj podaljšati, pa tudi sicer Pohorje ne more biti več zgolj projekt za poletje in zimo, pač pa je treba začeti razmišljati s ponudbo prek celotnega leta.