Podjetja 9.6.2021 9:15

Vizjak zeleno luč za Hidroelektrarno Mokrice pričakuje v nekaj mesecih

Ljubljana, 9. junija - Minister za okolje Andrej Vizjak računa, da bi bilo lahko gradbeno dovoljenje za Hidroelektrarno (HE) Mokrice, po sprejeti odločitvi upravnega sodišča o prevladi javne koristi, izdano v roku nekaj mesecev. Glede Bežigrajskega športnega parka pa meni, da je nadaljevanje sedanjega stanja najslabša možnost.

Brdo pri Kranju.
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Upravno sodišče že več kot tri mesece odloča o tem, ali bo v primeru HE Mokrice zdržala vladna odločba o prevladi javne koristi obnovljivih virov energije nad javno koristjo ohranjanja narave iz decembra lani. Do sodne odločitve gradbenega dovoljenja ni mogoče izdati, se pa nadaljujejo postopki za njegovo pridobivanje.

"Nimamo informacije, kdaj bo upravno sodišče o tem odločilo. Upam, da odloča prednostno," je nedavno v pogovoru za STA povedal minister za okolje in prostor Vizjak.

Postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja medtem teče naprej. "Pridobljena so pozitivna mnenja vseh mnenjedajalcev, trenutno poteka javna razgrnitev," je pojasnil Vizjak. Sledila bo opredelitev do morebitnih podanih pripomb, nato pa izdaja gradbenega dovoljenja. "V tem času pričakujem odločitev upravnega sodišča glede vprašanja pravnomočnosti vladne odločitve o prevladi druge javne koristi nad javno koristjo ohranjanja narave. Z racionalno dinamiko bi do tega lahko prišlo v dveh mesecih," je ocenil.

Vizjak je spomnil, da projekt vključuje številne omilitvene in izravnalne ukrepe, ki bodo preprečili negativne učinke na naravo in živalske vrste. "Ta projekt je večnamenski," je spomnil ob tem in poudaril, da bo nastal tudi zalogovnik vode za namakanje oz. razvoj kmetijstva, omogočena bosta šport in rekreacija. "Verjamem, da smo v okviru razvoja projekta storili vse, kar je možno, za naravo, da ta objekt ne bo imel negativnega vpliva nanjo. Na določene vrste bo imel celo pozitiven vpliv, prav tako pa bo pomemben za prihodnost državljanov, zlasti prebivalcev Posavja," je prepričan.

Okoljski minister je odgovoril tudi na vprašanje glede projekta Bežigrajski športni park. Po njegovi oceni je "nenavadno", da je zavod za varstvo kulturne dediščine sprva projektu izdal pozitivno, kasneje pa negativno mnenje. "Razlogov za to ne poznam, je pa to botrovalo temu, da smo na ministrstvu za okolje in prostor zavrnili izdajo gradbenega dovoljenja, saj ga ne moremo izdati ob negativnem mnenju enega od pomembnih resorjev," je pojasnil.

Dodal je, da je reševanje nastale situacije interna zadeva ministrstva za kulturo. "Glede na to, da ni drugega zadržka, sem prepričan, da bo gradbeno dovoljenje gotovo izdano, v kolikor bo zavod znova spremenil stališče," je dejal. Razume, da poseg marsikoga moti, "a najslabša rešitev je to, kar je danes - da ta Plečnikov arhitekturni dosežek še naprej propada, hkrati pa so ljudje ob možne površine za šport in rekreacijo".

Neka tretja rešitev, v okviru katere bi denimo bežigrajski stadion kupila država in na njem postavila drugačen objekt, pa se mu zdi malo verjetna. Za to bi bila potrebna sredstva, postavlja se vprašanje upravljanja, financiranja, dobičkonosnosti in tako naprej. "Mislim, da bi bilo potrebno narediti še nekaj napora v smislu ugotovitve, ali objekt, kot je zastavljen v projektu Joca Pečečnika, vendarle ne more dobiti pozitivnega mnenja zavoda za varstvo kulturne dediščine. Osebno sem temu projektu naklonjen," je sklenil.