Podjetja 8.6.2021 13:03

Paloma odslej z novo linijo povečuje proizvodne zmogljivosti

Sladki Vrh, 8. junija - V sladkogorski tovarni papirja Paloma so danes tudi uradno zagnali novo papirno linijo. Gre za največjo investicijo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih, ki je skupaj vredna 41 milijonov evrov, z njo pa bodo v podjetju občutno povečali učinkovitost in hitrost proizvodnje. Odprtja se je udeležil predsednik vlade Janez Janša.

Sladki vrh.
Podjetje Paloma.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Janša je v nagovoru spomnil, da v zadnjih tednih skoraj ni dneva, ko v katerem od slovenskih podjetij ne bi odpirali novih proizvodnih zmogljivosti ali polagali temeljnih kamnov za nove naložbe. V luči precej zahtevnega leta je dejal, da je epidemija na samem začetku v številnih zahodnih državah pokazala, da nekatere stvari niso samoumevne, zato je kljub njihovi ekonomski razvitosti v prvih tednih med drugim začelo zmanjkovati higienskih izdelkov.

"Začeli smo se zavedati, da to ni nekaj samoumevnega in zgolj predelan papir, pač pa tudi eden od simbolov civilizacije. V Sloveniji je to dejstvo že 140 let, torej od prvih začetkov Palome, in v prihodnje bo to še toliko bolj pomembno. Pomembno je, da imamo določeno proizvodnjo tudi doma in znotraj EU ter tako v času krize ne zmanjka naenkrat vsega. Epidemija je zato naš pogled na investiranje in delovanje globalnega trga v veliki meri spremenila," je v slovesnem nagovoru dejal Janša.

Kot je še dodal premier, ki sta se mu na dogodku pridružila gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, zato obstajajo običajne investicije in take, ki imajo tudi strateško dodano vrednost, takšno pa ima po njegovem tudi Palomina.

Hkrati je napovedal bistveno izboljšanje poslovnega okolja za podjetništvo v Sloveniji. Omenil je, da je v državnem zboru prvi paket protibirokratskih paketov, ki bodo pomembno skrajšali postopke in odpravili vso birokratsko navlako, pa tudi obsežen predlog davčnih sprememb, s katerimi želijo ljudem zagotoviti večje plače brez tega, da bi se povečali stroški podjetnikov.

V Palomi bodo z razširitvijo proizvodnih zmogljivosti po besedah predsednika uprave Richarda Žigmunda zadostili povečanim potrebam na trgu jugovzhodne Evrope, Nemčije, Avstrije in Švice. Podjetje iz Sladkega vrha bo s tem postalo kompetenčni center znotraj slovaške skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v regiji.

Pri investiciji je šlo za logistično zahteven projekt, zlasti zaradi transporta sestavnih delov novega papirnega stroja iz Italije v Sladki Vrh. V začetku lanskega marca so morali zaradi izbruha epidemije montažo novega stroja začasno ustaviti, a so projekt z zaustavitvijo in demontažo starega papirnega stroja, ki je bil v uporabi od leta 1977, kmalu nadaljevali.

Nova linija bo zaradi višje hitrosti in večje širine matičnih zvitkov povečala njihove proizvodne zmogljivosti iz 65.000 na 90.000 ton letno. Ob tem bodo izboljšali kakovost papirja in končnih izdelkov ter zmanjšali operativna tveganja. Ob pozitivnih učinkih za zaposlene in okolje bo naložba bistveno prispevala k optimizaciji proizvodnega portfelja znotraj skupine in k boljši celoviti učinkovitosti opreme, pojasnjujejo v družbi.

Naložba v tehnično posodobitev podjetja ob papirnem stroju s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto vključuje še sodobni previjalec papirja in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. Za novo linijo je poskrbel italijanski proizvajalec Toscotec. Proizvajala bo 5,5 metra širok papir s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto, kar pomeni dnevno proizvodnjo 220 ton.

Kot je ob odprtju povedal gospodarski minister Počivalšek, je bila odločitev prejšnjih državnih lastnikov za prodajo svojega deleža češko-slovaškim lastnikom pravilna, zlasti zato, ker so se odločili za pomembno investiranje v Palomi in s tem med drugim omogočili 50 novih delovnih mest. "Predvsem pa to pomeni ohranitev obstoječih 500 delovnih mest, kar za ta del Slovenije predstavlja velik korak naprej," je dejal Počivalšek.

Ob tem je zagotovil, da si bo država še naprej prizadevala pomagati podobnim investitorjem pri naložbah. Po njegovih podatkih so od leta 2013 do 2019 obseg tujih investicij v Sloveniji letno povečali za skoraj milijardo evrov. "Z devetih milijard neposrednih tujih investicij leta 2013 na več kot 16 milijard v letu 2019, kar predstavlja tretjino bruto družbenega proizvoda," je pojasnil minister in dodal, da jim je to uspelo z atraktivnim privabljanjem tujih investitorjev in izboljševanjem poslovnega okolja.

Skupina SHP je vodilni proizvajalec higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodni Evropi s prihodki nad 200 milijonov evrov, kar vključuje prodajo izdelkov pod blagovnimi znamkami Harmony in Paloma. Paloma je del skupine od leta 2017. Zaposluje več kot 1800 ljudi, nadzira pa jo skupni lastnik Eco Investment, zasebni holding s sedežem na Češkem, katere lastnik je Milan Filo.

Slednji je v nagovoru napovedal, da tokratna investicija v Palomo ni bila zadnja, saj načrtujejo dodatno širitev proizvodnje v Sladkem vrhu. V podjetje naj bi skupaj vložili okoli sto milijonov evrov, saj že potekajo pogajanja za dve dodatni liniji, s čimer bi proizvodnjo papirja povečali na dodatnih 40.000 ton letno.