Podjetja 4.6.2021 10:05

Delo: GoOpti v roke investicijskega sklada iz Omana

Ljubljana, 4. junija - Investicijski sklad International Strategic Ventures iz Omana prevzema slovenskega ponudnika prevozov na letališča GoOpti, piše današnje Delo. Vrednost prevzema ni znana, v njem pa za zdaj ostajata ustanovitelja GoOptija Marko Guček in Tomaž Lorenzetti. Guček je za časnik povedal, da je prevzem usklajen, podpisan in že izpeljan.

Ljubljana.
Vozila prevoznika GoOpti.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Javni podatki o prevzemniku so skopi, njihov portfelj sestavljajo investicije v okolju in družbi prijazne rešitve. Sklad je registriran v Omanu, njegovi investitorji pa so različnih narodnosti.

Kot omenjeno, vrednost prevzema ni znana, iz finančnih izkazov GoOptija pa izhaja, da je v letu 2020 vrednost njihovih sredstev znašala slabih 670.000 evrov, kar je dobro polovico manj kot v 2019. Dodatno vrednost pri nakupu po navedbah Dela predstavlja tehnologija za načrtovanje poti na letališče, ki so jo razvili pri GoOptiju.

Za panogo prevozništva je turbulentno leto, pri GoOptiju so bili prisiljeni tudi krčiti ekipo. Z novim lastnikom naj bi leto končali z 20 zaposlenimi, Guček pa ob vnovičnem zagonu letališč in turističnih dejavnosti verjame v ponovno rast podjetja in uspeh novih storitev.

GoOpti je v letih 2018 in 2019 ustvaril 39.000 in 30.000 evrov dobička, lani, ko je svet zajela epidemija covida-19, pa je podjetje pridelalo 77.000 evrov izgube. Še bolj izrazit je upad prihodkov; ti so s 5,8 milijona evrov v 2019 lani padli na 1,6 milijona evrov.

Trenutno podjetje dosega 15 odstotkov prevozov iz obdobja pred epidemijo, je za Delo dejal Guček.