Turizem 2.6.2021 16:43

TGZS opozarja na nujnost enkratnega dodatka za turizem

Ljubljana, 2. junija - Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je skupaj s predstavniki turističnih združenj podala svoje predloge na osnutek interventnega zakona za turistično panogo, ki naj bi ga vlada obravnavala prihodnji teden. Izpostavili so predvsem potrebo po enkratnem dodatku za turizem.

Ljubljana.
Prestolnica Slovenije, razglednice, turizem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

TGZS je v današnjem sporočilu za javnost opozorila, da je turizem zaradi dolgotrajnega zaprtja in omejitev kljub državni pomoči v katastrofalnem položaju. Okrevanje panoge bo dolgotrajno, po nekaterih napovedih bo celo šele leta 2023 na ravni leta 2019. Zato so nujno potrebni dodatni ukrepi pomoči, ki po ocenah zbornice edini lahko zagotovijo preživetje turističnim družbam in ohranijo delovna mesta v turizmu.

Pred obravnavo interventnega zakona na vladi, ki ga na gospodarskem ministrstvu napovedujejo za predvidoma prihodnji teden, v TGZS izpostavljajo predvsem potrebo po enkratnem dodatku za turizem, ki mora zagotoviti pomoč vsem segmentom turizma in omogočiti zagon poslovanja, ki je povezan s številnimi stroški. Predlagajo metodologijo izračuna, po kateri bo obseg pomoči odvisen od velikosti izpada prihodkov.

Prav tako je po prepričanju zbornice ključno podaljšati veljavnost že sprejetih ukrepov (subvencioniranje čakanja na delo, skrajšan delovni čas in sofinanciranje fiksnih stroškov) ter zagotoviti podaljšanje moratorijev za odplačilo finančnih obveznosti.

Gospodarsko ministrstvo sicer do četrtka sprejema pripombe deležnikov na posebne ukrepe za pomoč turizmu in z njim povezanim panogam, ki jih je epidemija covida-19 močno prizadela. Vsebina osnutka interventnega zakona ni znana, naj pa bi ta med drugim vključeval podaljšanje mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene, pa tudi povračilo stroškov odpovedanih dogodkov za industrijo srečanj, pomoč upravljavcem žičniških naprav in podaljšanje nadomestila za občasne avtobusne prevoznike. Vsak državljan naj bi dobil tudi bon v vrednosti 50 evrov, ki ga bo mogoče ob turizmu in gostinstvu koristiti za širši nabor storitev, denimo kulturne, športne in rekreativne dejavnosti.