Mediji 6.6.2021 18:14

Radijska informativna oddaja Studio ob 17.00 obeležil 45-letnico

Ljubljana, 6. junija - Radio Prvi v sklopu Radia Slovenija je v ponedeljek, 31. maja, obeleževal 45. obletnico obstoja oddaje Studio ob 17.00. V ta namen so pripravili posebno jubilejno oddajo, v kateri so gostovali številni trenutni in bivši ustvarjalci in sodelavci Studia ob 17.00. V pogovorih so spomnili na pestro zgodovino oddaje, v kateri se, po besedah ustvarjalcev, zrcali tudi zgodovina slovenske države.

Oddaja Studio ob 17.00 vsak delovnik, večinoma v živo, daje prostor za polemično razpravo o aktualnih dogodkih in družbenih vprašanjih iz širokega spektra različnih področij. Pod vodstvom specializiranih novinarjev in voditeljev omogoča argumentirano in poglobljeno soočenje različnih pogledov o aktualnih izzivih in pojavih v različnih sferah družbe.

Zaradi ustvarjalcev, ki svoja področja podrobno poznajo, lahko ustvarjajo kompleksne in relevantne pogovore o gospodarstvu, zdravstvu, šolstvu, sociali, kulturi, športu, znanosti, kmetijstvu, obrambi, dogajanju v Evropi in svetu, domači politiki in drugod, so še sporočili iz RTV Slovenija.

Od 31. maja 1976, ko je v radijski eter oddajala prvič, do danes, je nastalo okoli 12.000 oddaj, v katerih je gostovalo trikrat toliko gostov. Prvo oddajo je v živo vodil športni novinar Stane Urek, ki je z gosti razpravljal o takrat aktualnih spremembah organiziranosti košarkaških klubov. S tem je oddaja prelomila tudi z do tedaj uveljavljenim formatom, kjer je bila delitev dela med novinarji in napovedovalci jasno določena, prvi so pripravljali vsebino, drugi pa brali.

Leta 1976 je nastal tudi prepoznavni avizo oddaje, ki ga je napisal skladatelj, jazzovski pianist in dirigent Jože Privšek, izvaja pa ga Big Band RTV Slovenija.

V oddajah so se zvrstili znanstveniki, politiki, strokovnjaki, umetniki, ustvarjalci pa so, po navedbah RTV, prisluhnili tudi ljudem z ulice in poslušalcem. Gostje so bili vseh barv in prepričanj, oddaja pa je ves čas ohranjala strokovnost in politično neodvisnost.

"Ena od cenjenih značilnosti Studia ob 17.00 je, da gostje različnih pogledov lahko dokončajo misel, čeprav se zaradi napetosti med njimi včasih skoraj iskri. Hkrati oddaja ostaja razgibana, predvsem pa aktualna," je za RTV povedala sedanja urednica Erika Štular.