Mediji 31.5.2021 15:37

Evropska komisija z julijem spet odpira medijsko središče

Bruselj, 31. maja - Evropska komisija bo z julijem ponovno odprla medijsko središče, ki ga je zaprla sredi marca lani zaradi pandemije covida-19, ter s tem novinarjem spet omogočila fizično navzočnost na dnevnih brifingih in novinarskih konferencah, so danes sporočili v komisiji.

Belgija, Bruselj.
Stavba Evropske komisije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Komisija bo medijsko središče odprla, ker delo od doma v Belgiji ne bo več obvezno, je pojasnil glavni govorec komisije Eric Mamer.

Odprla ga bo delno - število sedežev bodo omejili na okoli 70. V nekaterih primerih bo obvezna vnaprejšnja rezervacija in prijava, pri čemer bodo imeli prednost tisti, ki se bodo najprej prijavili.

Sistem bo hibriden. Še vedno bo namreč vzporedno deloval virtualni sistem. Vprašanja bodo lahko zastavljali tako novinarji, ki bodo fizično navzoči v dvorani, kot tisti, ki bodo dogodek spremljali virtualno oziroma na daljavo.

V komisiji ob tem izpostavljajo, da se bo treba dosledno držati strogih higienskih standardov.

Medijsko središče na sedežu komisije Berlaymont je zaprto od 13. marca lani. Ves ta čas je zaprto tudi medijsko središče Sveta EU. V Evropskem parlamentu in na Sodišču EU pa so bila v tem času vrata za novinarje pod določenimi pogoji - merjenje temperature ob vstopu in nošnja maske - odprta.