Bruselj, 28. maja - Evropska komisija je odobrila šest milijonov evrov vredno slovensko shemo državne pomoči za podporo govedorejcem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Upravičencem bo v okviru sheme na voljo do 225.000 evrov neposrednih nepovratnih sredstev, so danes sporočili iz Evropske komisije.

Pomoč bo namenjena zadovoljevanju likvidnostnih potreb upravičencev in nadaljevanju njihovih dejavnosti med pandemijo covida-19 in po njej, so pojasnili.

Evropska komisija je shemo pomoči odobrila v skladu s pravili EU o državni pomoči. Ugotovila je namreč, da je shema v skladu s pogoji, določenimi v začasnem okvirju za ukrepe državne pomoči.

Vlada je namreč v sredo izdala odlok o finančnem nadomestilu v prireji govejega mesa zaradi posledic drugega vala epidemije covida-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ocenjujejo, da je bilo to obdobje za sektor izjemno težko zaradi različnih dejavnikov v celotni verigi. Izpad dohodka v sektorju se predvsem izkazuje z znižanjem koeficienta ekonomičnosti reje, odkupnih cen goveda in nižanjem neto dodane vrednosti pri reji goveda, so navedli.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, je bila shema pomoči priglašena Evropski komisiji, ki jo je sedaj potrdila.

Predpis je podlaga za izplačilo nadomestila upravičencem v sektorju govejega mesa, ki so utrpeli izpad dohodka zaradi nestabilnih razmer v sektorju govedoreje. Nadomestilo znaša 76 evrov na žival, preračunano na glavo velike živine.

Pri tem so upravičene živali moško govedo, ki je kadarkoli v omenjenem obdobju doseglo starost vsaj 16 mesecev in ne več kot 30 mesecev, ter žensko govedo, ki je 1. oktobra 2020 doseglo starost vsaj 20 mesecev, ni telilo do 30. aprila 2021. Žival je obenem morala biti prisotna na kmetijskem gospodarstvu v reji več kot šest mesecev, so še sporočili iz kmetijskega ministrstva.