Expo 2020 24.5.2021 11:29

Na Expu v Dubaju množično zastopane tudi afriške države

Dubaj, 24. maja - Afriške države bodo na letošnji svetovni razstavi Expo v Dubaju nastopile v številčni zasedbi. Pri tem bodo svoj kontinent predstavile kot moderen in ambiciozen ter skušale preseči stereotipe o konfliktu in nerazvitosti, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska. Južnoafriški paviljon. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska.
Južnoafriški paviljon.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Šestmesečni mega dogodek Expo Dubaj 2020, ki ga je z lanskega na letošnje leto prestavila pandemija covida-19, bo mejnik za afriške države. Prvič bo namreč na dogodku zastopana skoraj cela celina, Expo pa bo priložnost, da države izpostavijo pripravljenost na korak naprej. Pritegniti bodo skušale tudi nove poslovne partnerje, je za AFP pred časom dejal vodja strateških partnerstev 55-članske Afriške unije Levi Uche Madueke.

Od prve svetovne razstave Expo v Londonu leta 1851 so bili ti svetovni sejmi vedno priložnost za predstavitev sodelujočih držav v njihovi najboljši podobi. "Nastopil je čas, da se odpremo svetu in da nas svet razume ter vidi priložnosti sodelovanja z nami," je v zvezi z nastopom afriških držav na Expu v Dubaju dejal Madueke.

Afriška celina je zadnjih 25 let beležila gospodarsko rast, preden jo je lani pandemija covida-19 potisnila v recesijo. Afriške države še naprej dominirajo na spodnjem delu lestvice globalnega razvoja Human Development Index. Na splošno veljajo tudi za neugodne države za poslovanje, čeprav v tem oziru obstajajo izjeme, kot so Ruanda, Maroko in Kenija.

Madueke je prepričan, da kljub slabo razviti infrastrukturi in obstoječim oviram za poslovanje Afrika lahko veliko ponudi. Med drugim je omenil mlado populacijo in obilje naravnih virov.

Demokratična republika Kongo bo ena tistih, ki bo na Expu skušala pritegniti nove globalne investicije. "Ko je govora o Afriki, o Kongu, bodo ljudje pogosto rekli - na vzhodu je vojna, tam so uporniki ... ne. A imamo vse, kar potrebujemo," je poudaril generalni komisar DR Kongo za Expo Dubaj Eugene Manga Manga.

Z mineralnimi viri bogata država bo predstavila tudi svojo kulturo in pokrajino z namenom privabiti turiste, prav tako bo v paviljonu izpostavila kmetijski potencial. "DR Kongo ima 80 milijonov hektarjev obdelovalnih površin. Izkoriščamo le okoli 10 odstotkov," je poudaril Manga.

Delegacija Benina bo prav tako poskusila izpostaviti turistične znamenitosti, kot so kulturne atrakcije, sicer pa se bo izpostavila kot država s poslovnim potencialom. "Cilj je prodati destinacijo," je dejala vodja delegacije Ines Monwanou.

Egiptovski paviljon pa bo obiskovalce med drugim vabil s piramidami in hieroglifi. Tako bo nagovarjal potencialne turiste, glavni namen nastopa na Expu 2020 pa bo pritegniti poslovne investicije, zlasti v nove tehnologije.

"Svet se je začel ponovno obračati k Afriki in jo na novo odkrivati," je ocenil predstavnik egiptovskega ministrstva za trgovino in industrijo Ahmed Magavri Diab. "Celina ima veliko težav, a se je tudi začela razvijati," je poudaril.

Svetovna razstava Expo 2020 bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom 2020 in 10. aprilom 2021, a so jo organizatorji zaradi pandemije preložili. Tako bo potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022.

Expo, ki bo tokrat prvič potekal v eni od arabskih držav, se prednostno osredotoča na trge Bližnjega vzhoda, južne Azije in Afrike. Na njih živi več kot tri milijarde ljudi.